Greco-catolicii și-au inaugurat două noi școli GALERIE FOTO

Greco-catolicii și-au inaugurat două noi școli GALERIE FOTO
Biserica Greco - Catolică și-a inaugurat două noi școli care aparțin de Liceul Inochentie Micu: una care găzduiește ciclul primar și se află în curtea Bisericii Bob precum și o nouă clădire situată pe strada Moților numărul 26, în care vor studia elevii claselor 9-12 ale aceluaiași liceu.

Școala pentru clasele primare, situată în centrul Clujului, în curtea Bisericii Bob, și-a început activitatea anul acesta pe data de 15 septembrie cu un număr de 19 elevi aflați în clasa pregătitoare, iar acum această clădire a fost sfințită de episcopul greco - catolic Florentin Crihălmeanu.

“Educați-vă tinerii în spiritul unor țeluri îndrăznețe care se cuvin unor fii de martiri, erau cuvintele pontifului roman, Sfântul Ioan Paul al II-lea în mai 1999, în vizita făcută numai la București. Aceste cuvinte putem spune că încep să se împlinească prin reînnoirea acestei clădiri, pe care prin bunăvoința guvernului am primit-o ca un act de reparație pentru multele clădiri și biserici și case parohiale și mănăstiri și terenuri și păduri care au fost luate atunci în decembrie 1948. Această școală considerăm că vine ca un act de reparare din partea guvernului binevenit în Biserica Greco - Catolică“, au fost cuvintele episcopului greco-catolic Florentin Crihălmeanu. 

Ceea ce diferențiază Școala Bob de celelalte din punct de vedere al materiilor este faptul că pe lângă orele obișnuite mai există o oră de religie și o jumătate de oră în care copiii sunt învățați rugăciuni și cântece în biserica Bob, de doi preoți de la liceul greco-catolic.

Învățătoarea clasei pregătitoare este foarte încântată de noile condiții.

“În primul rând un părinte și-ar da copilul aici pentru că este într-o zonă centrală, este un local nou. Totul e realizat la standarde moderne din toate punctele de vedere: al construcției clădirii, al amenajării sălii de clasă. Eu am venit anul acesta și colectivul pe care l-am găsit e unul foarte cald. Cred că pe viitor criteriul greco - catolic va fi unul care va selecționa copiii. În această școală se promovează cu adevărat valorile morale. Efectiv este o familie și cred că a educa copilul într-un spirit familial și al valorilor adevărate e o recomandare pentru a veni la școala noastră“, crede învățătoarea de gradul I, Dinu Popa Cristina Daliana.

Motivele pentru care părinții au optat pentru această școală, ar fi  standardele moderne, situarea clădirii în centrul Clujului și legătura destul de strânsă cu biserica. 

“Am luat hotărârea și decizia în același timp împreună cu soția mea ca să îmi dau băiețelul la această școală minunată care se află în centrul Clujului, în primul rând pentru că eu fac parte din această biserică de cultură care a ajutat la progresul și la identitatea națiunii române. Am ales și pentru faptul că locația este deosebită, minunată, are curte mare, frumos amenajată. Este o școală primitoare și deja suntem foarte mulțumiți. Cei care vreau o școală bună, să vină în centrul Clujului, la Școala Bob, care este o școală minunată, renovată, condițiile sunt extraordinare cu săli de mese, sală de sport, cu firmă de catering care se ocupă pentru copii și învățătoarea și corpul profesoral este deosebit. Consider că este asemenea unei școli private. Spiritul care se trăiește este unul de pace și unitate”, spune un părinte.

“În primul rând pentru o mai bună formare umană, spirituală, sufletească și învață altceva pe lângă cele care se propun pentru formarea intelectuală, mai învață și ceea ce înseamnă Dumnezeu. Am făcut un efort să-l aduc aici, dar am făcut-o în primul rând pentru siguranța că e pe mâini bune, în cadrul bisericii, am certitudinea că se face o altfel de școală, o formare mult mai completă din toate punctele de vedere, e de părere un alt tătic.

Clădirea zugrăvită și renovată, cu geamuri termopan și mobilier nou, conține patru săli de clasă, o sală de gimnastică, un cabinet medical. Costurile totale se ridică la suma de 250.00 de euro.

Liceul Inochentie Micu are o nouă clădire

Totodată episcopul greco - catolic, Florentin Crihălmeanu, a sfințit noua clădire a Liceului greco - catolic Inochentie Micu care a fost reînființat în anul 1992, după ce în 1948 a fost desființat de regimul comunist.

Liceul găzduiește opt clase mixte: patru cu profil vocațional și patru cu profil socio - uman. 

Noua clădire are trei etaje și deține nouă săli de clasă, câte trei pe fiecare etaj, precum și nouă toalete, împărțite egal pe fiecare nivel.  

“Cred că este una dintre cele mai mari bucurii la care partici în această perioadă. A sărbători un astfel de moment în care un edificiu de educație și cultură este adus la cele mai înalte standarde cred că sunt lucrurile care contează cu adevărat și care fac din noi o națiune mai puternică. În numele guvernului României doresc să vă felicit pentru toate eforturile pe care le-ați depus și să vă asigur de tot spijinul și de toți pașii pe care îi facem să sprijinim educația”, și-a exprimat satisfacția ministrul educației,  Aurelia Cristea, prezentă la această manisfestare

 

 

 

Comenteaza