Gunoaie la grădina botanică VIDEO

Gunoaie la grădina botanică VIDEO
Pârâul care trece prin Grădina Botanică este plin de reziduuri. Conducerea Grădinii îi acuză pe vecinii din zonă că ar fi responsabili de poluarea apei şi că pun în pericol viaţa păsărilor şi a animalelor. Garda de Mediu a fost sesizată şi a efectuat un control- În urma acestuia, se va dispune blindarea unor guri de canal pentru oprirea poluării.

Directorul Grădinii Botanice spune că situaţia durează de mai bine de o lună. El afirmă că din cauza reziduurilor din pârâu este pusă în pericol viaţa peştilor şi a micromamiferelor existente aici. Reprezentanţii Grădinii Botanice spun că vinovaţi de poluare sunt vecinii, care, cel mai probabil, nu sunt racordaţi la sistemul principal de canalizare.

"De undeva de la vecini, o construcţie nouă probabil care în loc să se racordeze la canalul principal a dat buzna într-un canal care a dat buzna într-un canal care aduce apa pluvială. Punând otrăvuri din astea în grădină se reduce populaţia de păsări şi micromamifere care sunt aici, ori deocamdată gradina botanica din Cluj este locul cu cea mai mare biodiversitate", spune directorul grădinii botanice, Vasile Cristea.

Reprezentanţii de la Garda de Mediu Cluj au fost în control la Gradina Botanica.

"Colegii mei au fost acolo. Luciul de apă este acceptabil, nu este foarte curată, trebuie să verificăm din nou şi probabil o să-i impunem Companiei de Apă "Someş" să blindeze din nou gurile de canal", spune comisarul-şef al Gărzii de Mediu Cluj, Imre Lenke.

Reprezentanţii Companiei de Apă Someş spun că vor colabora cu cei la Garda de mediu pentru remedierea situaţiei. "În măsura în care există deversări ilegale de ape uzate menajere de către unele persoane, în pârâusau in rigolele stradale, putem colabora cu DSP (Direcţia de Sănătate Publică-n.red.) şi Garda de Mediu pentru a descoperi şi incerca sa oprim", arată purtătorul de cuvânt al CAS-SA, Lucian Croitoru.

Această situaţie vine după ce anul trecut din cauza averselor puternice locuitorii de pe strada Alexandru Borza au spart gardul care îi desparte de Grădina Botanică, pentru a nu le inunda curţile iar apele revărsate au distrus grădina japoneză.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Radu Morea

Comenteaza