Guvernul Cîțu, dat în judecată. O decizie recentă a stârnit revoltă în rândul mai multor asociații chinologice din Cluj

Guvernul Cîțu, dat în judecată. O decizie recentă a stârnit revoltă în rândul mai multor asociații chinologice din Cluj
| Foto: Facebook

Membrii asociațiilor protestează față de decizia de modificare a HG1059/2013, prin care se dă liber la masacrul câinilor și la construirea de centre de exterminare la nivel județean.

Asociațiile chinologice din Cluj s-au alăturat protestului altor organizații similare din țară.

Marius Chirca, reprezentantul Asociației Kola Kariola, liderul asocierii care va depune acest demers in instanță, a declarat: „Ne-am obișnuit în atâția ani cu abuzurile autorităților. Însă ce a făcut acum acest Guvern nu a îndrăznit să facă nici un alt Guvern înainte. Deja firmele de hingheri deghizate în ONG-uri, care desfășoară EXCLUSIV activități din CONTRACTE CU STATUL, și-au trimis ofertele către primarii, pentru că acum speră că vor putea comite abuzuri fără nici un fel de opreliști. Avem însă o veste proastă pentru ei: ii vom opri."

Față de forma publicată pe site-ul ANSVSA, inițiatorul acestui proiect, hotărârea apărută in Monitorul Oficial în data 8 februarie a suferit modificări menite să îngreuneze și mai mult adopția câinilor din adăposturi și să crească numărul câinilor uciși: asociațiile nu ar mai avea dreptul de a adopta din adăposturile publice mai mult de 20 de câini pe lună; asociațiile care nu dețin adăpost autorizat nu ar mai putea adopta câini din adăposturile publice decât in baza unei „declarații pe proprie răspundere" privind locația unde vor sta câinii pana la adopție; persoanele fizice nu vor putea adopta mai mult de 2 câini decât cu acordul vecinilor sau al asociațiilor de proprietari.

"Am încercat pe toate căile sa evitam acest proces si am sperat ca Guvernul va lua decizia corectă și o va revoca. 95 de asociații au inițiat o petiție care în numai câteva zile a strâns peste 46 de mii de semnături. I-am scris personal domnului Cîțu si i-am explicat de ce aceste modificări la lege nu vor rezolva problema prezentei câinilor pe străzi, ci vor facilita cheltuituirea de bani publici prin firme de casă, am trimis punctul nostru de vedere la Guvern și la ANSVSA, am participat la așa-zisa dezbatere publică organizată de reprezentanții ANSVSA, care nu au luat în calcul absolut nici un aspect din cele expuse de noi. Este dureros și frustrant sa constatăm că în loc să colaboreze cu asociațiile de profil, cu cetățenii supuși la o traumă psihică ani la rând fără nici un fel de rezultat în afara de cheltuirea unor sume exagerat și nejustificat de mari de la bugetele locale, autoritățile preferă sa ne ignore”, se arată într-un comunicat de presă.

Printre asociațiile care vor ataca hotărârea Guvernului de numără și: Anima Pro Terra – Dej, Arca lui Noe – Cluj,  DARLA – Cluj, Nuca Animal Welfare – Cluj, Trei Frați Pătați – Turda.

 

Comenteaza