Harta şcolilor retrocedate din Cluj

Harta şcolilor retrocedate din Cluj
37 de clădiri de şcoli din judeţul Cluj au fost revendicate sau retrocedate către persoane fizice sau biserici.

Cele mai multe clădiri de unităţi de învăţământ, 22, au fost revendicate de parohiile sau de eparhiile care se află în subordinea Episcopiei Reformate din Ardeal. Astfel, instituţiei bisericeşti i s-au retrocedat clădirile grădiniţei Cristorel din comuna Aşchileu, Şcoala din comuna Buza, grădiniţa "Lumea Prichindeilor" din Câmpia Turzii, Liceul "Alexandru Papiu Ilarian" din Dej, grădiniţa "Bambi" de pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială nr.1 din Gherla, şcoala din comuna Gârbău.

Revendicate de Episcopia Reformată din Ardeal şi ale căror procese se află pe rolul instanţelor de judecată sunt clădirile Liceului de Protecţia Mediului, a liceului "Apacsai Csere Janos", a grădiniţei "Bambi" de pe strada Decebal, grădiniţele "Mămăruţa" şi "Aşchiuţă", dar şi trei clădiri în care funcţionează liceul "Josika Miklos" din Turda. Reporterii ZIUA de CLUJ au cerut, încă de săptămâna trecută, o situaţie a clădirilor revendicate sau retrocedate către Episcopia Reformată din Ardeal al cărei răspuns a întârziat să sosească. "Lista este prea mare şi trebuie să ni se raporteze situaţia juridică sau dacă sunt probleme pentru fiecare în parte. Nu avem intenţia de a evacua şcolile, se schimbă numai situaţia juridică a locaţiilor", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Karoly Veres, consilier economic în cadrul Episcopiei Reformate din Ardeal. Clădirea grădiniţei Cristorel din comuna Aşchileu ar trebui eliberată în luna mai a anului viitor. "Avem 16 copii la grădiniţă. Cei de la primărie au organizat o licitaţie pentru construirea unei noi clădiri. Oricum, nu s-au făcut presiuni pentru a se elibera spaţiul. Sperăm ca noua clădire să fie finalizată anul viitor", a declarat Paula Stecoza, directorul grădiniţei Cristorel.

Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia i s-au retrocedat clădirile Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, spaţiu care ar trebui eliberat în octombrie 2013, şi clădirea şcolii din Floreşti, care ar trebui eliberată în luna martie a anului 2015. Totodată, Arhiepiscopia Romano-Catolică a revendicat clădirea Şcolii nr. 1 din Dej şi două clădiri ale Liceului "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca. "Nu noi trebuie să iniţiem discuţiile cu parohia. Am discutat cu Consiliul Judeţean, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj şi se caută variante pentru funcţionarea în continuare a şcolii. Una dintre variante ar fi negocierea în continuare a chiriei", a declarat Vasilica Cismaşu, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, unde învaţă 161 de copii. În cazul în care şcoala va părăsi locaţia anul viitor, ea are nevoie de un spaţiu unde, pe lângă cursuri, să se poată desfăşura şi terapiile pentru copiii cu dizabilităţi. "Legea spune că atunci când se retrocedează o clădire în care funcţionează o instituţie publică există o perioadă de cinci ani în care nu se poate schimba destinaţia imobilului. După expirarea acestei perioade având în vedere că nu se identifică spaţii, noi prelungim contractul de închiriere cu 5-10-15 ani, în funcţie de situaţie. Nu s-a pus niciodată problema să dăm afară o şcoală de pe o zi pe alta. Nu se pune problema să muţi şcoli", a declarat Komaromi Attila, avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Consiliul Judeţean (CJ), în subordinea căruia se află Centrul pentru Educaţie Incluzivă, caută soluţii pentru şcoală. "În ultimii cinci ani am plătit o chirie lunară de câte 16.000 de lei pe lună pentru acest spaţiu. Căutăm soluţii. Ideal ar fi să identificăm o suprafaţă de teren pe care primăria să ne-o dea şi să construim o nouă şcoală sau să primim o fostă şcoală sau cămin pe care să îl amenajăm", a declarat Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

Arhiepiscopiei Romano-Catolice i s-a retrocedat în anul 2011 clădirea Şcolii "Bob" din centrul Clujului. În luna decembrie a anului trecut, consilierul PNL Steluţa Cătăniciu a atras atenţia că, deşi decizia Comisiei Speciale pentru Retrocedare nu era definitvă şi putea fi atacată în instanţă, Primărua Cluj-Napoca nu a făcut acest lucru. Astfel, spaţiul a fost pierdut. Spaţiul Şcolii "Bob" retrocedat Parohiei Romano-Catolice a fost naţionalizat în 1948, dar a rămas în Cartea Funciară ca aparţinând parohiei. După ce spaţiul i-a fost retrocedat, Parohia Romano-Catolică a transformat curtea şcolii într-o parcare, fapt ce a creat numeroase discuţii. Proprietarii maşinilor s-au plâns că elevii le zgârie maşinile, iar unii dintre ei au recurs la ameninţări dure la adresa copiilor.

Clădirea Şcolii de Muzică „Augustin Bena" a fost retrocedată Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca. „Noi am mai avut şi alte clădiri, dar nu am mai cerut să fie retrocedate", a declarat Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreieşti. În spaţiul de pe strada Horea nr. 19B şi în cel la numărul 23 funcţionează Şcoala de Muzică şi „Grădiniţa cu parfum de tei". „Noi anual prelungim acel contract de închiriere, spaţiul este dat în chirie de peste 20 de ani. Era şi în trecut şcoală de muzică. Noi avem de gând ca în viitorul mai îndepărtat să unim toate instituţiile comunităţii noastre şi să le mutăm pe strada Horea, dar până atunci, până nu se face studiul de fezabilitate şi nu se vede de ce mai este nevoie, vom mai prelungi contractul. De ani de zile discutăm cu directorii şcolii şi ai grădiniţei şi ştiu că nu putem să le prelungim contractul de închiriere la infinit", a explicat Schwartz. „Şi anul viitor se va prelungi contractul. Depinde până în martie care va fi situaţia, noi oricum am anunţat şi ISJ şi primăria despre ce vrem să facem şi dacă putem să le oferim alte spaţii în schimb sau să caute ei. Oricum nici anul acesta, nici cel viitor nu se problema, contractul va fi prelungit", a precizat preşedintele Comunităţii Evreieşti.

Printre unităţile de învăţământ ale căror clădiri au fost retrocedate unor persoane fizice se numără structurile I şi II ale Grădiniţei cu program prelungit „Mica Sirenă" de pe strada Donath numerele 120 şi 150. În cazul clădirii de pe strada Donath numărul 150, conducerea unităţii a prelungit contractul de închiriere încă din luna iulie. Pentru clădirea de pe strada Donath numărul 120, contractul de închiriere va expira în luna februarie a anului următor. „Vom fi obligaţi să prelungim contractul. Grădiniţa este singura din Grigorescu. Proprietarii sunt extrem de binevoitori şi ne-au scăzut 25% din chirie când s-au redus cheltuielile bugetare. Contractul se va prelungi. Nu încheiem contractul pe o perioadă mai mare de un an. Noi în ianuarie când facem încadrările suntem obligaţi să îi anunţăm dacă ne continuăm activitatea. Prin contract, trebuie să îi anunţăm cu trei luni înainte de acest lucru", a declarat Mariana Miclea, directorul grădiniţei „Mica Sirenă". În cele două spaţii de pe strada Donath învaţă câte 60 de copii, iar chiria plătita pentru fiecare locaţie este de aproximativ 4.000 de lei lunar. „Sperăm într-o mansardare în viitor a sediului grădiniţei de pe strada Alexandru Vlahuţă pentru ca să ajungem în situaţia de a nu mai avea nevoie de aceste spaţii. Oricum, nu se pune această problemă în următorii doi ani", a precizat Miclea.

Clădirile şcolilor şi grădiniţelor sunt revendicate de Biserici

Liceul de Muzică s-a mutat după 60 de ani din centru

Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă" s-a mutat, anul trecut, din centrul Clujului, după 60 de ani de activitate în spaţiile fostului liceu „Unirea". Clădirea Liceului de Muzică din centrul Clujului a fost retrocedată Ordinului Franciscanilor în anul 2004, iar în 2009 acesta a fost pus în posesie. Pentru că franciscanii au dorit să folosească spaţiul pentru activităţile proprii, între aceştia şi părinţii elevilor de la Liceul de Muzică a izbucnit un adevărat scandal în anul 2009 pe motiv că şcoala ar fi trebuit mutată. Atunci părinţii au organizat proteste şi strângeri de semnături pentru a se rezolva situaţia unităţii de învăţământ. Timp de 60 de ani, Liceul de Muzică a funcţionat în fosta mănăstire franciscană din Piaţa Muzeului, iar în vara anului 2011 a primit în administrare clădirile în care funcţiona Liceul Unirea.

Situaţia clădirilor de şcoli retrocedate sau revendicate

Untatea de învăţământ / Situaţia juridică / Organizaţia care revendică

1. Liceul de Protecţia Mediului revendicat Eparhia Reformată
2. Liceul „Apacsai Csere" (2 imobile) revendicat Episcopia Reformată din Ardeal
3. Grădiniţa „Rază de Soare" retrocedat persoană fizică
4. Şcoala din Ţaga retrocedat persoană fizică
5. Grădiniţa Cristorel retrocedat Parohia Reformată Cristorel
6. Şcoala din Buza retrocedat Parohia Reformată Buza
7. Şcoala nr.1 Dej retrocedat Parohia Romano-Catolică Dej
8. Liceul „Brassai Samuel" retrocedat Eparhia Unitariană
9. Grădiniţa „Mica Sirenă" (2 imobile) retrocedat persoană fizică
10. Grădiniţa „Lumea prichindeilor" retrocedat Parohia Reformată C.Turzii
11. Grădiniţa „Pinocchio" retrocedat persoană fizică C. Turzii
12. Liceul „Al. Papiu Ilarian" retrocedat Parohia Reformată Dej
13. Grădiniţa „Bambi" (2 imobile) retrocedat/ Biserica Reformată Cluj-Napoca
revendicat
14. Grădiniţa „Bambi" retrocedat persoană fizică
15. Grădiniţa „Mămăruţa" revendicat Eparhia Reformată din Ardeal
16. Şcoala „Eminescu"Dej retrocedat persoană fizică
17. Grădiniţa „Aşchiuţă" revendicat Biserica Reformată Cluj-Napoca
18. Liceul „Ana Ipătescu" Gherla retrocedat Biserica greco-catolică
19. Centrul pentru Educaţie Incluzivă retrocedat Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail
20.Şcoala Nr. 1 Gherla retrocedat Parohia Reformată Gherla
21. Şcoala Nr. 1 Gherla retrocedat Episcopia Română Unită cu Roma,
Greco-Catolică de Cluj-Gherla
22. Şcoala din Gârbău retrocedat Biserica Reformată Vistea
23. Şc. „Gh. Şincai" Floreşti retrocedat Biserica romano-catolică
24. Şc. „Gh. Şincai" Floreşti retrocedat Biserica greco-catolică
25. Grădiniţa „Neghinită" revendicat persoană fizică
26. Liceul Tehnologic Gherla retrocedat persoană fizică
27. Şcoala din Viişoara revendicat Parohia reformată Viişoara
28. Şcoala de muzică „A. Bena" retrocedat Comunitatea evreilor din Cluj-Napoca
29. Liceul „Bathory Istvan" (2 imobile) revendicat Arhiepiscopia romano-catolică
30. Liceul „Josika Miklos" revendicat Biserica Catolică Turda
31. Liceul „Josika Miklos"( 3 imobile) 1 retrocedat/ Biserica Reformată Turda
2 revendicate

 

Comenteaza