Angajații DSP au ajuns la epuizare. Lucrează de cinci luni la foc continuu

Angajații DSP au ajuns la epuizare. Lucrează de cinci luni la foc continuu

Nu doar medicii, asistentele, ambulanţierii şi infirmierii au ajuns la limita puterilor după cinci luni de muncă asiduă. Implicarea angajaţilor DSP poate înclina balanţa în această perioadă şi poate contribui la funcţionarea spitalelor, sau, dimpotrivă, la blocarea lor.

Mii de anchete epidemiologice, monitorizări și măsuri urgente, de care depind viețile unor oameni au fost realizate de angajaţii DSP. 

Depinde de cei care fac anchetele epidemiologice să îi convingă pe oameni să se interneze sau să respecte carantina ori izolarea. Doar că situația la DSP-urile din țară e dezastruoasă. Sunt angajați foarte puțini, iar cei care lucrează de cinci luni la foc continuu spun că au ajuns la epuizare. Dacă adăugăm aici şi faptul că DSP-urile sunt încă în epoca dosarului cu şină şi a tabelului desenat cu pixul şi rigla, tabloul este limpede.

Cu peste 2.700 de cazuri de coronavirus în judeţ, Andrea Neculau, director DSP Brașov, recunoaşte că îi este greu să mobilizeze o mână de angajaţi, care trebuie să se ocupe de anchete epidemiologice şi să răspundă la peste 1.000 de apeluri în fiecare săptămână. La DSP sună toţi cei care au nelămuriri legate de izolare sau de concedii medicale, dar şi cei care vor să afle dacă simptomele lor sunt sau nu de COVID-19.

"Noi avem în structura instituției doi medici epidemiologi și 11 asistenți medicali. Se muncește non-stop, în weekenduri, din martie începând. S-a acumulat un grad mare de oboseală și nemulțumire pentru că nu este clar reglementată remunerarea orelor suplimentare", a declarat pentru Digi24 directorul DSP Brașov.

Ca să facă faţa tuturor sarcinilor, directorul DSP Braşov le-a dat atribuţii angajaţilor de la compartimentele de inspecţie sanitară şi de la protecţia mediului. Şi ei se ocupă acum de anchete epidemiologice.

Tot angajaţii de la DSP se ocupă şi de monitorizarea celor care vin din străinătate. Eforturile sunt, uneori, îngreunate de oamenii care, pentru e evita izolarea, încearcă să asundă din ce ţări se întorc. "Tocmai am avut un caz în care spune că vine din Germania şi de fapt se întorcea din New York. A spus că a omis, că era somnoros şi nu a fost atent la ce îl întreabă", spune Delia Bădea, purtător de cuvânt DSP Hunedoara.

 

Comenteaza