În prag de iarnă, italienii au primit undă verde să treacă autostrada peste Someş FOTO/VIDEO

În prag de iarnă, italienii au primit undă verde să treacă autostrada peste Someş FOTO/VIDEO
Constructorul italian Tirrena Scavi a demarat lucrările la nodul Gilău, care va lega autostrăzile din jurul Clujului. Nodul include un pod peste Someşul Mic, fără de care nu se va putea circula pe tronsonul Gilău – Nădăşelu, finalizat în proporţie de 94%.

"Una dintre telenovelele infrastructurii românești, o rușine națională începută în 2013, se apropie de un deznodământ. În sfârșit încep lucrările la podul Gilău peste Someș, un ciot de 800 mi de autostradă care trebuie să lege A3 Gilău - Câmpia Turzii de "muzeul" A3 Gilău - Nădășelu. În 27 octombrie 2017 s-a dat ordinul de începere și s-a predat amplasamentul către constructor (Tirrena Scavi), astfel că acesta se poate apuca de treabă.

Din acest moment începem să numărăm cele 10 luni de execuție stabilite în contract. Deci, pe hârtie, termenul de finalizare este 27 august 2018. Dar, evident, acest termen nu este o certitudine, el putând fi prelungit de vremea nefavorabilă sau de alte diverse întârzieri, cum ar fi chestiuni birocratice sau probleme tehnice neprevăzute. Cel mai prost moment în care să pornești un șantier de infrastructură rutieră este în prag de iarnă.

UMB, constructorul de pe lotul Gilău-Nădășelu, urmează să finalizeze în foarte, foarte scurt timp cei 8,7 km de "muzeu", adică o autostradă terminată, dar care nu poate fi folosită tocmai din cauza acestui pod lipsă care abia acum începe să fie efectiv executat. Așadar, tot ce ne rămâne de făcut este să calculăm cele minim 10 luni de zile în care nu ne vom putea bucura de un nou tronson de autostradă", transmit reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură. 

Istoria acestui pod peste Someş este veche. El a fost inclus iniţial în lotul de autostradă pe care trebuia să-l facă Bechtel. Compania americană a început lucrul la pod, dar nu l-a terminat. În 2013 a fost reziliat contractul pe care Bechtel îl avea cu statul român.

Atunci când s-au licitat cei 8,7 km de autostradă dintre Gilău şi Nădăşel, în 2011, nu a fost cuprins şi acest pod în lucrare, pentru că la acel moment era în lucru la Bechtel, rezilierea contractului cu firma americană fiind făcută după finalizarea licitaţiei pentru tronsonul Gilău - Nădăşel.

În 2014 a mai fost o tentativă de realizare a acestui pod, dar ea a eşuat. Atunci a fost licitată proiectarea și execuția podului, care a fost, anulată însă pe motiv că ofertele ar fi fost neconforme. În 2015, s-a decis din nou scoaterea la licitație, doar pentru lucrările de execuție.

În 2017, şapte firme şi consorţii au depus oferte pentru finalizarea acestui pod. Două dintre asocieri conţin societăţi clujene: Nord Conforest, a fraţilor Ioan şi Dorin Aşchilean, şi Construcţii Napoca, a lui Ioan Bene. Licitaţia a fost câştigată însă de constructorul italian Tirrena Scavi.

Lucrările la tronsonul Gilău - Nădăşelu au fost demarate în august 2014, fiind realizate de asocierea UMB Spedition - Tehnostrade. Costul se ridică la 59 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată doar de la bugetul de stat.

Comenteaza