Înălţarea Domnului, sărbătorită astăzi de ortodocşi şi catolici

Înălţarea Domnului, sărbătorită astăzi de ortodocşi şi catolici
Credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului, una dintre cele mai importante praznice de pe parcursul anului, cunoscut în popor şi ca Ispas.

Înălţarea Domnului este sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Înviere, în joia din cea de-a şasea săptămână după Paşte.

Mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ va oficia Liturghia arhierească la mănăstirea de la Muntele Rece, în timp ce episcopul-vicar Vasile Someşanul va sluji la monumentul Vârful Grui din munţii Călimani.

UPDATE Biserica ortodoxă de pe Bulevardul Dorobanţilor din Cluj-Napoca, din apropierea Facultăţii de Ştiinţe Politice a UBB şi-a sărbătorit astăzi hramul, de Înălţarea Domnului. De la ora 10 a fost oficiată Liturghia, urmatăde un parastas pentru eroii neamului. La ora 12, la fel ca în celelalte biserici de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, au fost trase clopotele, în memoria eroilor. La final un grupul artistic "Românaşul", de la Şcoala Simion Bărnuţiu, din cuprinsul parohiei, coordonaţi de profesorul Abrudan, au susţinut un program artistic.

Sărbătoarea Înălţării Domnului are în centru momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe muntele Măslinilor, în văzul apostolilor, pe care i-a binecuvântat, şi a doi îngeri. Evenimentul este relatat în Evaghelie. Din această zi şi până la Rusalii - Pogorârea Duhului Sfânt, celebrate la 50 de zile după Înviere, unii dintre creştini se salută cu "Hristos s-a înălţat!", "Adevărat S-a înălţat!". Praznic împărătesc, cunoscut în popor drept Ispas, Înălţarea este precedată de slujbe bisericeşti specifice. Cea mai veche menţionare a sărbătorii datează din prima parte a secolului IV şi a căpătat o anvergură mai mare după ce împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, a ridicat o biserică unde Înălţarea Domnului se sărbătorea cu mare fast, pe muntele de unde Isus s-a înălţat la cer. Sărbătoarea de astăzi a fost consacrată ca zi a eroilor şi sărbătoare naţională bisericească, prin hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), consfinţite ulterior de legislaţia statului.

"La sărbătoarea împărătească a Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român", se precizează într-un comunicat postat de Biroul de presă al Patriarhiei BOR, postat pe agenţia de ştiri patriarhală, basilica.ro.

 

Comenteaza