Încă un an pierdut pe autostrăzi. VIDEO cu şantierul lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda

Încă un an pierdut pe autostrăzi. VIDEO cu şantierul lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Asociaţia Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare aeriană, de data aceasta cu lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda. Termenul de finalizare al lucrărilor, greu de atins.

"Atât numărul mare de basculante (aproape 100) care transportă material pentru terasamente, cât și forfota din unele puncte de pe șantier sunt îmbucurătoare, arătând o creștere a mobilizării constructorului. Ne dorim ca această mobilizare să crească în continuare, concretizându-se în punctele mai puțin avansate ale lotului, cum ar fi podul peste Mureș de la limita cu lotul 3, structura peste calea ferată din apropierea nodului rutier Teiuș, precum și zonele unde terasamentele sunt în stare incipientă.

Chiar dacă lucrarile au avansat într-un ritm satisfăcător față de ultima filmare, amintim că problemele birocratice sunt rezolvate în mare parte pe acest lot de autostradă, ultima autorizație de construire fiind eliberată acum aproximativ 15 luni. Execuția întregului tronson are o durată de 18 luni conform contractului. Așadar, este evident faptul că antreprenorul (Aktor) nu are nici cea mai mică șansă de a finaliza lucrările în 3 luni, respectând astfel termenele contractuale.

În acest sens, facem un apel către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor România să sancționeze constructorii pentru nerespectarea termenelor și obligațiilor contractuale DOAR acolo unde aspectele birocratice (avize, autorizații) au fost soluționate!
În urmă cu două săptămâni, Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc certa cu multă energie constructorii de pe loturile 2 și 3 ale autostrăzii Lugoj-Deva, acestea fiind blocate de hățișurile birocratice. Credem că este oportun ca ministrul și șeful CNAIR să certe antreprenorii doar acolo unde șantierele sunt deblocate de autorități. A critica public constructorii pentru lipsa de activitate pe secțiunile fără autorizație de construire, forțându-i practic să lucreze fără autorizație, este ilegal", spun reprezentanţii Asociaţiei ProInfrastructura. 

Autostrada Sebeș-Turda:

Lot 1 - 17,0 km - de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti - Pomponio
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 - 24,3 km - de la pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 - 12,5 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct - Porr Bau
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

 

Comenteaza