Încă un scandal 112! Angajată STS, dată afară la 4 luni după un apel jignitor: "Alo, tu femeie, tu ești nebună? Ești cu capul?"

Încă un scandal 112! Angajată STS, dată afară la 4 luni după un apel jignitor: "Alo, tu femeie, tu ești nebună? Ești cu capul?"

STS anunţă, după ce a apărut în spaţiul public o discuţie între un operator 112 şi o femeie de etnie romă, că instituţia condamnă atitudinea şi limbajul angajatei și că aceasta a fost eliminată din Centrul unic pentru apeluri de urgenţă.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale precizează, într-un comunicat de presă, că apelul la 112 a fost preluat în data de 25 aprilie 2019 la orele 19:02:25, a fost procesat şi transferat către Dispeceratul de Poliţie al IPJ Sălaj.

"Referitor la articolul apărut în publicația „Libertatea” și ca urmare a solicitărilor de presă, privind modul de procesare a apelului de urgență preluat de un operator în Centrul unic pentru apeluri de urgență 112, Serviciul de Telecomunicații Speciale face următoarele precizări:
- apelul a fost preluat în data de 25 aprilie 2019 la orele 19:02:25, a fost procesat și transferat către Dispeceratul de Poliție al IPJ Sălaj;
- STS condamnă ferm atitudinea și limbajul operatoarei care a preluat cazul;
- modul de abordare în relația cu apelantul încalcă reglementările interne referitoare la etica și deontologia profesională, aducând atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor cu care operatorul 112 a intrat în legătură în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
- la nivelul instituției a început cercetarea privind modul de gestionare a apelului de către acest operator;
- pe perioada cercetării, operatorul 112 a fost pus la dispoziție conform Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și nu va mai opera în Centrul unic pentru apeluri de urgență;
-  în virtutea atribuțiilor legale, subliniem faptul că operatorii 112 sunt instruiți să opereze apelurile în mod egal pentru toți apelanții, indiferent de naționalitatea acestora, de etnie, de nivelul de pregătire sau de gen;
- aplicarea de tratamente diferențiate în procesarea apelurilor de urgență este interzisă, fiind obligatorie respectarea întocmai a principiului egalității, fără nicio formă de discriminare", se arată în comunicatul instituței.

Precizările vin după ce „Libertatea” a publicat o discuţie care a avut loc pe 25 aprilie între o femeie de etnie romă cu un copil în brațe care ar fi fost jignită și agresată de un șofer de autobuz în autogara din Zalău. Femeia a sunat la 112, iar operatorul a agresat-o, la rândul său, verbal: 

Iată apelul făcut public de Libertatea:

"Operator 112: 112, ce urgență aveți?

Femeia: Alo, bună ziua. Aș vrea să vină poliția, doamnă, un șofer de-aicea mi-o omorât copilul aicea cu mătura.

Operator: Ascultă-mă.

Femeia: Acuma o pornit, acuma o pornit.

Operator: Alo, alo. Draga mea. Draga mea.

Femeia: Da.

Operator: În ce…unde sunteți? (Un copil plângând pe fundal)

Femeia: Vin de la spital, doamnă, și n-o vrut să mă ieie nici cum.

Operator: Deci n-am înțeles nimica. Doamnă!

Femeia: Și m-o bătut cu mătura, doamnă. (Se aud plânsete de copil)

Operator: Cine te-o bătut cu mătura?

Femeia: Șoferul ăla. Și mi-o lovit copilul doamnă. Aicea pe stradă.

Operator: Hereclean sau unde sunteți? (Plânsete de copil pe fundal)

Femeia: Aicea la gară doamnă, aici în Zalău. Aici în centru.

Operator: Băiii, femeieeee!

Femeia: Da.

Operator: Cum te cheamă?

Femeia: Florica

Operator: Florica, da?

Femeia: Da.

Operator: Localitate, stradă, număr?

Femeia: N-o vrut să mă ieie.

Operator: Alo, tu femeie, tu ești nebună? Ești cu capul? Spune-mi în ce localitate te afli.

Femeia: În Zalău, doamna, în Zalău".

Continuarea discuției, aici.

Comenteaza