Incendiatorii gropii de gunoi a Clujului, surprinşi pe camerele de supraveghere FOTO/VIDEO

Incendiatorii gropii de gunoi a Clujului, surprinşi pe camerele de supraveghere FOTO/VIDEO
Incendiul izbucnit duminică seara la Pata Rât a fost provocat intenţionat, cred administratorii rampei temporare de gunoi a Clujului. Aceştia au depus o plângere la poliţie în vederea identificării presupuşilor făptaşi.

"Incendiul a fost provocat de persoane necunoscute. Avem înregistrări video și vom face plângere la Poliție", declara Mircea Vereș, reprezentantul societăţii Salprest Rampă, duminică seara.

ZIUA de CLUJ a intrat în posesia înregistrărilor VIDEO ale Salprest Rampă. În imagini se pot observa câteva persoane chiar lângă munţii de gunoaie (FOTO 2), iar la puţin timp după plecarea lor iese fum dintre deşeurile depozitate (FOTO 3), ce se transformă repede într-un incendiu puternic (FOTO 4).

La rândul său, în urma cercetărilor la faţa locului, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului a deschis un dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă in rem.

Rampa temporară de gunoi are o suprafaţă totală de 5.000 mp, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune. Pompierii au intervenit cu șase autospeciale pentru stingerea incendiului, numărul lor fiind suplimentat după ce într-o primă fază a acțiunii au fost trimise la locul incendiului patru asemenea autovehicule.

Incendiul a fost stins abia după mai bine de 17 ore. Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj dă asigurări că fumul degajat nu prezintă risc de poluare. Nicio persoană nu a fost rănită. La Pata Rât, în apropierea rampei, trăiesc 1.500 de persoane din comunitatea romă.

În mai 2016, a luat foc şi groapa publică de gunoi a Clujului. Peste 40 de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au intervenit, timp de 36 de ore, pentru limitarea și stingerea focarelor de incendiu ce au afectat deșeurile din rampa de gunoi de la Pata Rât. În cadrul operaţiunii, au fost utilizate 500 de tone de apă.

3,5 milioane lei pentru stingerea incendiilor

Consilierii judeţeni au aprobat la acea vreme, într-o şedinţă extraordinară, alocarea de bani pentru stingerea incendiilor de la groapa de gunoi publică de la Pata Rât: 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă a administraţiei judetene.

De asemenea, Consiliul Judeţean (CJ) a fost amendat de către Garda de Mediu cu 80.000 de lei pentru că a intervenit cu câteva zile întârziere pentru stingerea incendiilor apărute la Pata Rât, în condiţiile în care groapa este acum în administrarea forului judeţean. Aici pot fi depozitate deşeuri până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) construit de CJ, proiect cu fonduri europene şi care trebuia finalizat încă din 2014.

Având în vedere că proiectul a fost fazat, în şedinţa forului judeţean de miercuri, 31 august 2016, consilierii vor lua în discuţie proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în județul Cluj" - faza II și a cheltuielilor legate de proiect -  209 milioane de lei (47 milioane de euro). Finanțarea se va face prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

În această etapă, conform proiectului de hotărâre, se vor derula următoarele activităţi: finalizarea CMID, respectiv construirea unui depozit de deșeuri județean de 7,7 ha, durata de viață de cinci ani și capacitatea de depozitare de 1,35 milioane mc, finalizarea stației de tratare mecano-biologică și a stației de sortare, finalizarea drumului de acces la CMID, achiziționarea de echipamente pentru stațiile de transfer, închiderea și ecologizarea depozitelor de deșeuri neconforme din judeţ, respectiv Pata Rât, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej și Huedin, construirea drumurilor de acces pentru stațiile de transfer Mihai Viteazu, Huedin și Gherla şi asistență tehnică în supervizarea contractelor de lucrări din cadrul proiectului SMID în județul Cluj".

Mai multe detalii în documentul ataşat textului.

Comenteaza