Incendiile de la Cernobîl, risc pentru Europa. România, pe lista zonelor vulnerabile

Incendiile de la Cernobîl, risc pentru Europa. România, pe lista zonelor vulnerabile

Autorităţile din Ucraina continua lupta cu incendiile de pădure de la Cernobil. Fumul degajat este toxic pentru ca pădurea păstrează şi acum urme de cenuşă din 1986, de la accidentul nuclear.

Autorităţile din Ucraina continua lupta cu incendiile de pădure de la Cernobil. Acestea au reţinut un bărbat de 27 de ani pentru că ar fi pus foc în pădure. El a spus că a vrut doar să ardă nişte gunoaie. Pe de altă parte, experţii avertizează că fumul toxic ar putea mătura parţi extinse ale Europei.

Sute de pompieri au fost detaşaţi pentru a stinge incendiile de pădure din apropierea Cernobilului. O mare problemă este că fumul degajat de arderea copacilor este toxic. Explicaţia e simplă: pădurea păstrează şi acum urme de cenuşă din 1986, de la accidentul nuclear al Reactorului 4.
 
Potrivit experţilor, citaţi şi de publicaţia britanică Express, mai multe state europene sunt vulnerabile, inclusiv România, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova.
 
Conform Mediafax, sursa citată notează că fum gros a fost observat deasupra capitalei Kiev, în timp ce NASA Earth Observatory notează că ar fi ajuns deja şi deasupra unor părţi ale Belarusului. Cernobil este foarte aproape de graniţa Ucrainei cu Belarus şi la 400 kilometri distanţă de Minsk, capitala acestei ţări.
 
Kateryna Pavlova, oficial senior implicat în lupta cu incendiile de pădure, a declarat că situaţia nu este deocamdată sub control.
 
300 de pompieri cu 85 de autospeciale, 3 avioane Antonov AN-32P şi 2 elicoptere MI-8 se află la Cernobil.
 
250 de tone de apă au aruncat avioanele şi elicopterele deasupra incendiilor.

Comenteaza