Incredibil: plicuri la vânzare la singurul magazin alimentar de pe Clinicilor

Incredibil: plicuri la vânzare la singurul magazin alimentar de pe Clinicilor
Incredibil: la singurul magazin alimentar de pe strada Clinicilor, cu spitale pe o parte şi pe cealaltă, găsiţi la vânzare ... plicuri. Dacă sunteţi bolnav şi vreţi să scrieţi o scrisoare familiei, informaţia vă poate fi la îndemână. Aceasta, dacă nu folosiţi plicul în alte scopuri.

Magazin alimentar cu plicuri la vânzare: între pachete cu gumă de mestecat sau ţigări, deasupra casei de marcat, plicurile sunt la îndemâna vânzătoarei. Costă 20 de bani bucata şi au fost aduse în magazin la cererea clienţilor, mulţi dintre ei aparţinători ai bolnavilor din clinicile din imediata vecinătate. Vânzătoarele devin iritate dacă ne legitimăm ca ziarişti, astfel că nu vor să dea nicio informaţie oficială - decât că acesta nu e singurul magazin alimentar unde puteţi găsi plicuri.

Corupţia din spitale e înfloritoare: salarii foarte mici, condiţii foarte proaste de muncă pentru medici care s-au pregătit ani de zile pe băncile facultăţii şi apoi la rezidenţiat, lipsă cronică a medicamentelor ori consumabilelor şi stresul mare - programările la consult, în clinile de stat, se fac cu multe luni înainte, ca să nu vorbim de tratamente, caz în care aşteptarea se prelungeşte. Şpaga către asistente, medici, anestezişti şi aşa mai departe nu vine decât ca o consecinţă firească a neajunsurilor. Nimeni însă nu împarte şpaga în văzul lumii: darea şi luarea de mită sunt fapte penale, chiar dacă puţini medici au fost prinşi şi condamnaţi. De aceea, transferul banilor se face discret, iar plicul în care îndesaţi banii e doar unul dintre elemente. Unde găsiţi, însă, plicuri?

Într-o librărie sau magazin de papetărie, dar, ca un caz excepţional, le găsiţi şi într-un magazin alimentar. Nu le căutaţi în ABC-urile de cartier, căci nu aici le veţi găsi; plicurile au căutare doar în preajma spitalelor, căci se ştie că bolnavii, cuprinşi de dorul de casă, trimit scrisori familiei, în care le dau ultimele veşti despre evoluţia spitalizării. De aceea şi doar de aceea, veţi găsi plicuri de vânzare, pentru 20 de bani, la un magazin alimentar - la singurul astfel de magazin din cea mai înţesată stradă cu instituţii medicale: vorbim despre strada Clinicilor.

ziuadecj.ro a vorbit cu unul dintre clienţii acestui magazin. "Andrei" şi-a internat mama în spitalul din vecinătate pentru câteva zile şi avea nevoie de plicuri pentru banii daţi doctorilor. "Am împărţit banii care trebuiau daţi la doi dintre medici, fiind îndemnat chiar de medicul care m-a trimis la specialist: "ştii, dacă mergi acolo îţi trebuie ceva bani"", spune "Andrei". "Nu că ar fi un tarif de spitalizare sau o chitanţă tăiată pentru ei". El explică şi cum a ajuns să cumpere plicuri de la acest magazin: "am mers să cumpăr de acolo ceva pentru mine şi am întrebat dacă au plicuri - fără să văd că erau chiar la mâna dreaptă a vânzătoarei, pentru o cât mai rapidă tranzacţie; eram hotărât să găsesc plicuri, dacă nu aveau la acel ABC mergeam altundeva".

Sâmbătă, în timp ce reporterul ziuadecj.ro cumpăra un plic de la magazinul alimentar - pentru care a cerut bonul fiscal alăturat - în Capitală mii de angajaţi din Sănătate protestau împotriva salariilor mici şi a condiţiilor de muncă. O delegaţie de câteva sute de persoane a pornit ieri cu autocarul din Cluj. Unul dintre membrii delegaţiei e Istvan Fazakas. E infirmier de mai bine de 10 ani la Spitalul Clinic de Urgenţă din Cluj şi câştigă lunar 800 de lei. Nu e un caz izolat: grila de salarii e identică în întreg sistemul sanitar şi nu puţini sunt medicii specialişti care câştigă, oficial, doar câteva sute de lei pe lună, bani cu care ar putea plăti doar rata la o maşină.

Corupţia înfloreşte în spitale doar dacă asculţi ce se vorbeşte la colţuri, dacă lucrezi în sistem sau dacă tu însuţi ai fost în situaţia de a alege să dai şpagă: aceasta, pentru că oficial numărul medicilor prinşi de procurori că au luat mită e extrem de mic. În luna mai anul trecut medicul chirurg Ioan Dobrescu, angajat la clinica de pediatrie I de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii, a fost prins în flagrant delict în timp ce lua bani de la părinţii unui copil ce urma să fie operat. otrivit anchetatorilor, medicul Ioan Dobrescu este acuzat că, în perioada iulie 2008 - februarie 2009, a primit diferite sume de bani pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale, sumele cerute de medic fiind cuprinse între 300 şi 500 de lei.

Mariana Ianson Floarea, şefa serviciului de expertiză medicală de la Casa de Pensii, a fost şi ea trimisă în judecată pentru luare de mită, în urmă cu trei ani. în rechizitoriu se arată că "în perioada 15 martie 2004 - 16 septembrie 2009, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, având şi funcţia de şef serviciu cu atribuţii de control la nivelul cabinetelor teritoriale de medicină şi recuperare a capacităţii de muncă, inculpata Floarea Ianson Mariana a pretins şi a primit suma totală de 2.650 lei, 600 euro şi 100 USD de la şapte denunţători pentru a îndeplini acte ce reprezintă îndatoriri de serviciu"

În 2011 pe site-ul bribespot.com, care agrega plângeri ale celor confruntaţi cu corupţia din sistem, cazurile din Cluj proliferau. Iată câteva exemple:
200 de euro: Clinica de Pneumoftizologie - să fii mutat dintr-un salon de 12 paturi într-unul de două paturi

500 de euro: Spitalul Clinic de Urgenţă - 300 euro preţul cerut de către medicul chirurg + 200 euro la controale ulterioare.

1.000 de euro: Clinica de Oncologie "Ion Chiricuţă" - dacă eşti obligat să mergi la spital o dată la câteva luni trebuie să ai o sumă semnificativă de bani pentru a te bucura de puţină atenţi

 

ziuadecj.ro vă întreabă: aţi cumpărat plicuri de la acest magazin? dacă da, ce aţi introdus în ele?

Comenteaza