Înghesuială la Aghiasma de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca FOTO/VIDEO

Înghesuială la Aghiasma de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca FOTO/VIDEO
Clujenii s-au călcat în picioare pentru câte un recipient cu apă sfinţită împărţit la finalul slujbei de Bobotează, oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Jandarmii au fost nevoiţi să facă cordoane, iar reprezentanţii bisericii i-au rugat la microfon pe credincioşi să nu se înghesuie deoarece există pregătite 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare.

Vremea frumoasă, neobişnuită pentru această perioadă a anului, i-a adunat în număr mare pe clujeni la Slujba de Bobotează, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, oficiată de IPS Andrei Andreicuţ. Slujba de liturghie a început la ora 10, iar în jurul orei 12 ÎPS Andrei, împreună cu un sobor de preoţi, a ieşit în piaţă unde a oficiat slujba de Bobotează şi a sfinţit Aghiasma Mare.

La evenimentul religios au participat şi autorităţile locale: primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu şi prefectul Gheorghe Vuşcan.

În predica pe care a rostit-o, mitropolitul Clujului a explicat semnificaţia zilei de astăzi. Aşadar, Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului ortodox. În vechime, credincioşii făceau referire la această sărbătoare ca "Arătarea Domnului" sau "Epifania".

"Ca o salbă de mărgăritare s-au înşiruit sărbătorile acestei ierni şi ele au la capătul lor acest praznic împărătesc al botezului Domnului, care, de la început creştinismului, este o sărbătoare foarte importantă. La Bobotează, Domnul Hristos venind să se boteze în râul Iordan, s-a arătat lumii ca Dumnezeu şi Om desăvârşit. E importantă sărbătoarea şi pentru că se sfinţesc apele care vor deveni un vehicul purtător de Duh, folosite pentru botezarea creştinilor", a mai spus mitropolitul Clujului.

La finalul slujbei, credincioşii s-au înghesuit să primească sticle de plastic cu apă sfinţită, din cele 10.000 pregătite de Mitropolia Clujului, sponsorizare din partea a doi oameni de afaceri. Cei mai nerăbdători au fost bătrânii care şi-au dat coate, au strigat unii la alţii, s-au împins peste garduruile de protecţie, jandarmii fiind nevoiţi să facă cordoane umane. "La început am râs de gardurile astea, acum înţeleg de ce sunt aici!", "Doamne, ce nesimţire!", "Nu mai împingeţi că ajunge la toată lumea!", "Hai! Împărţiţi mai repede!", "Îmi daţi, vă rog, două sticle? şi pentru vecina mea?", "Nu staţi, circulaţi!" sunt doar câteva frânturi de conversaţie auzite în piaţă.

La un moment dat, un preot a fost nevoit să facă apel la cei prezenţi să nu se înghesuie, pentru că sunt sticle suficiente. "Sunt 10.000 de sticle şi ajung pentru toată lumea, nu vă înghesuiţi, sunteţi creştini. Să nu supărăm jandarmii şi să nu le facem probleme. Ei au stat toată noaptea de pază", a spus preotul la microfon.

Conform estimărilor jandarmilor, circa 4.000 de clujeni au asitat la slubja de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca.

 

 

Citeste si Tradiţii de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, iar bărbaţii se întrec să scoată crucea din apă

Comenteaza