Iniţiativă de Cluj, premiată la Gala Premiilor Participării Publice din România

Iniţiativă de Cluj, premiată la Gala Premiilor Participării Publice din România
Inițiativa "La Terenuri Mănăștur" din Cluj-Napoca a fost premiată la Gala Premiilor Participării Publice din România 2017. Evenimentul se adresează cetățenilor, organizațiilor sau autorităților publice, care prin acțiunile lor reușesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunității pe care o reprezintă.

"Pentru noi acest premiu înseamnă mult, mai ales în aceste timpuri relevante pentru implicare, cetățenie și activism. De la ideea de ieșit în stradă până la a-ți păsa mai mult ce se întâmplă pe strada ta ... poate fi un pas. Se implinesc mai bine de 4 ani de lucru în zona La Terenuri și în cartierul Mănăștur. Aceștia au însemnat valorizarea ideii de cartier, lupta pentru cea mai mare zonă verde a Mănășturului, un început de trezire civică. Inițiativa noastră a devenit un model de bună practică pentru alte cartiere și orașe atât din Cluj, din țară cât și din străinătate. Ne place să credem că, dacă Mănășturul era deja pus pe harta trecutului, noi lucrăm să îl plasăm și pe harta viitorului responsabil pentru toți locuitorii săi. Suntem conștienți că mai avem foarte mult de lucru, dar știm că nu suntem singuri, atât în cartier, în Cluj dar și în țară", spun cei de la Asociaţia Colectiv A, iniţiatorul proiectului  „La Terenuri - Spaţiu Comun în Mănăștur".

Zona "La Terenuri" din cartierul Mănăștur este un spaţiu rezultat printr-o sumă de coincidenţe iniţiate în anii '70, odată cu începerea construirii cartierului, când această zonă găzduia organizarea de şantier. Anterior perioadei comuniste, Mănășturul era un sat, iar în această zonă se întâlneau păşunile comunale cu pădurea Făgetului. Planificarea a suprapus peste parcelele lungi de factură rurală, ţesutul urban cu blocuri turn şi inter-spatii verzi. Datorită funcţiei de spaţiu pentru organizare de şantier până în '89 şi stagnării ulterioare a proprietăţii din cauza retrocedărilor, starea zonei „La Terenuri" a rămas în mare parte aceeași: adică un spaţiu viran, situat la marginea cartierului, utilizat informal de locuitori într-o manieră individualistă ca loc de joacă, de loisir sau pentru grădinărit urban.

Proiectul demarat în 2012 în Mănăștur a pornit ca un satelit-local, parte din Landscape Choreography - un proiect european cu parteneri din Italia, Germania şi România. Şi-a propus să reactiveze şi să potenţeze practici culturale şi urbane existente în zonă, astfel încât să creeze contacte între grupurile şi comunităţile diverse care folosesc zona şi să propună o metodologie prin care locuitorii să îşi reapropieze şi mai mult spaţiul imediat, să-l transforme într-un loc folosit în comun şi să-l apere împreună, în caz de pericol.

În 2016, mănăşturenii cer Primăriei Cluj să transforme spaţiul într-un parc public public. Edilul Emil Boc a explicat că adiministraţia nu poate să facă niciun plan de investiţii până în momentul în care procesele de revendicare din zonă nu vor fi finalizate.

În ultimii ani, spatiul "La Terenuri" a găzduit proiecţii de filme din cadrul TIFF, evenimente în cadrul festivalului "Temps D'Images Cluj", "Seri de Vară Clujene", "Zilele Clujului", etc.

 

Comenteaza