Institut transatlantic înfiinţat cu Universitatea din Michigan

Institut transatlantic înfiinţat cu Universitatea din Michigan
Institutul Transatlantic pentru management public şi comunităţi sustenabile a fost inaugurat, ieri, la Facultatea de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării în colaborare cu Michigan State University.

Colaborarea Facultăţii de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj cu Michigan State University (MSU) din Statele Unite ale Americii s-a concretizat, ieri, după 18 ani, prin inaugurarea Institutului transatlantic pentru management public şi comunităţi sustenabile. Astfel, studenţii din cadrul FSPAC vor avea ocazia să aibă cursuri predate de profesori americani, dar şi să participe la schimburi de experienţă între cele două instituţii de învăţământ.

„E un proiect comun pe care îl avem împreună de 18 ani, iar astăzi (ieri-n.red) este o instituţionalizare a acestui proiect prin înfiinţarea Institutului de management public şi comunităţi sustenabile. În cadrul acestuia vom derula, instituţional, mai multe tipuri de proiecte şi anume diplome duble la nivel de master. O să avem un masterat cu diplome duble pentru studenţi români, americani şi internaţionali. Este ceea ce numim noi „education of hub" adică Clujul va fi un centru de atragere a studenţilor internaţionali din regiune în care vom oferi diplomă dublă a Uniunii Europene şi MSU. Credem că acest lucru poate fi atractiv pentru studenţii internaţionali", a declarat Călin Hinţea, decanul FSPAC. Totodată, în cadrul institutului se vor derula programe destinate comunităţii, dar şi proiecte de cercetare. „Vom desfăşura proiecte de cercetare comune şi acum avem unul în derulare pe calitatea vieţii în oraşul Cluj", a declarat Hinţea.

La rândul lui, Roger Hamlin, directorul de proiecte internaţionale al universităţii americane, a apreciat colaborarea pe care o are cu FSPAC şi susţine că, prin intermediul Institutului, studenţii români, dar şi cei americani vor avea posibilitatea să studieze în America, respectiv în România. "Ne uităm la o colaborare şi la noi proiecte care vor aduce noi informaţii, noi cunoştinţe pentru studenţi. Vor fi cercetări comparative ale unor probleme similar, precum cum sustenabilitatea comunităţilor. De asemenea, discutăm despre diploma duble şi noi posibilităţi pentru studenţii de aici. Cred că studenţii pot beneficia din lucrurile pe care le facem. Vor veni din ce în ce mai mulţi profesori de la universitatea noastră care vor preda la Cluj. Am avut peste 50 de persoane de la MSU care au venit la FSPAC în ultimii 18 ani, dar vom avea mai mulţi oameni care vor preda numeroase cursuri aici", a declarat Roger Hamlin. Conform lui, câteva zeci de studenţi americani vor veni într-un schimb de experienţă la FSPAC în acest an. "Vom aduce studenţi în schimburi de experienţă în Cluj. În luna mai vom veni 60 de studenţi americani. Taxa noastră de şcolarizare este foarte mare, dar cu ajutorul institutului vom putea aduce studenţi români la studii în America", a precizat Hamlin.

La eveniment au fost prezenţi şi Cătălin Baba, fost ministru al Educaţiei, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj, dar şi prorectorul cu finanţele , Dan Lazăr. "Colaborarea e foarte importantă pentru că FSPAC s-a născut pe un teren foarte dificil, fără o experienţă de acest gen, iar în timpul regimului communism era aproape imposibil să ai o asemenea experienţă şi cu ajutorul Universităţii Michigan, facultatea a reuşit să crească, să se dezvolte şi acum am ajuns în postura de parteneri ceea ce este foarte onorant pentru noi. A face un institut transatlantic în domeniul comunicării şi al comunităţilor este un lucru extraordinar de important pentru universitate, care în ciuda tradiţiei şi a clasicităţii sale, încearcă să fie foarte modernă şi modernitatea o asigurăm prin facultăţile dinamice, iar FSPAC este una dintre cele mai dinamice care ne crează punţi spre lume", a declarat Ioan Aurel Pop.

 

 

Comenteaza