Întârzieri la decontul navetei pentru elevii din mediul rural

Întârzieri la decontul navetei pentru elevii din mediul rural
Şcolile au decalaje în ceea ce priveşte decontul abonamentelor de autobuz sau de tren pentru elevii care fac naveta pentru a studia la unităţile de învăţământ din Cluj-Napoca.

Unităţile de învăţământ clujene au întârzieri în ceea ce priveşte decontul navetei pentru elevii care provin din mediul rural. Abonamentele pentru naveta elevilor din mediul rural sunt decontate de şcolile clujene din fondurile primite de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).

„Sumele care au fost alocate nu sunt complete. Avem o întârziere de cam o lună de zile în unele şcoli, depinde de cum şi-au plătit abonamentele, pentru că pot fi şi zone unde sunt întârzieri mai mari. Sunt locuri în care abonamentul pentru un elev ajunge la 300-400 de lei pe lună, în timp pe aceaşi distanţă în alte părţi abonamentele sunt 100 de lei. Suntem într-o evaluare ca să vedem cum stau lucrurile. Noi am cerut o suplimentare de fonduri de la Ministerul Educaţiei şi avem promisiunea că ne închidem la sfârşitul anului cu plăţile integrale", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj.


Una dintre unităţile de învăţământ la care este cea mai mare întârziere în ceea ce priveşte decontul navetei pentru elevi este Grupul Şcolar Samus. Aici există abonamente pentru transport nedecontate elevilor încă din luna mai. „S-a făcut în această lună un necesar pentru decontul navetei de 14.000 de lei şi ni s-au decontat, iniţial, 1.000 de lei şi apoi încă 2.000 de lei", a declarat Ambrozie Chiş, directorul Şcolii Samus. Elevii navetişti îşi fac în fiecare lună abonamente pentru a merge la şcoală, iar în momentul când acesta expiră, el trebuie decontat. „Ei ne aduc abonamentele, noi le înregistrăm ca documente de plată şi le înaintăm spre decontare. Sunt întârzieri la decontul navetei. Părinţii şi copiii se plâng din acest motiv. Acest aspect împiedică frecventarea cursurilor în unele cazuri. Sunt copii care plătesc pentru un abonament lunar de transport la şcoală peste 100 de lei. De exemplu, numai abonamentul de autobuz pentru copiii care vin din Floreşti costă 100 de lei", a explicat Ambrozie Chiş.

O altă unitate de învăţământ unde sunt întârzieri, iar în această lună trebuie plătite abonamentele pentru lunile septembrie şi octombrie, este Grupul Şcolar Industrial Tehnofrig care are 125 de elevi navetişti în acest an şcolar. „Am primit 100.000 de lei în anul calendaristic 2012 pentru plata navetei, dar nu ne ajung aceşti bani. Pentru decontul navetei avem nevoie de sume cuprinse între 15.000 şi 18.000 de lei lunar", a declarat Rozalia Cherecheş, contabilul instituţiei de învăţământ. Liceul Teoretic Lucian Blaga are şi el aproximativ 30 de elevi navetişti. „În noiembrie se decontează abonamentele pentru lunile septembrie şi octombrie", a declarat Laura Ungureanu, directorul unităţii de învăţământ.

 

Comenteaza