Ioan Aurel Pop: sper să nu fim nevoiţi să forţăm eliberarea biroului rectorului VIDEO

Ioan Aurel Pop: sper să nu fim nevoiţi să forţăm eliberarea biroului rectorului VIDEO
O sală arhiplină a asistat cu sufletul la gură la singura dezbatere publică între cei doi candidaţi rămaşi în ultimul tur de scrutin la alegerea rectorului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Una dintre cele mai savurate întrebări puse candidaţilor la dezbaterea de marţi (ieri - n. red.) s-a referit la biroul rectorului, dacă vechiul ocupant trebuie evacuat sau nu. Întrebarea a stârnit hohote de râs şi ropote de aplauze, însă Pop a remarcat că "ar fi reală la altă universitate, dar nu la noi". "Nu sunt de acord ca un rector să îşi desemneze un succesor, să îi facă portretul robot. E dizgraţios. Biroul ar trebui să fie eliberat. Sper să nu se întâmple acest lucru, ca eu sau doamna Ciumaş să fim nevoiţi să îl poftim afară. Pentru că nici biroul nu se moşteneşte", a spus academicianul, spre deliciul publicului. Oarecum stânjenită, Cristina Ciumaş a atras atenţia că "aşa cum ştim, fostul rector a plecat deja, iar biroul îşi aşteaptă noul ocupant".

Evenimentul a avut loc în sala Mihai Eminescu a Facultăţii de Litere. S-au ocupat toate locurile şi mulţi au stat în picioare sau chiar pe jos. Cristina Ciumaş a atras atenţia cu un sacou fucsia, machiaj şi ţinută impecabilă, precum şi cu o atitudine foarte feminină. Contracandidatul său a ales o ţinută sobră şi lejeră. Ambii candidaţi au adoptat o atitudine foarte deschisă. Moderatorul discuţiilor a fost jurnalistul Mihnea Măruţă.

Prima care a luat cuvântul a fost Cristina Ciumaş, care a ţinut să menţioneze dezbaterile pe care ea le-a susţinut la toate facultăţile UBB, "cu multe întrebări, probleme discutate, extrem de interesant". Ea a pledat pentru susţinerea cercetării limbilor rare, cultivarea şi promovarea multiculturalităţii de la UBB. "Nu cred că universitatea noastră s-a schimbat atât de mult încât să se fi transformat într-o întreprindere cu caracter lucrativ. Cred că UBB trebuie să rămână universitate", a punctat Ioan Aurel Pop. El a adăugat la calităţile necesare unui rector prestigiul, calitatea de educator şi cercetător, precum şi cele de "comunicator, efigie şi simbol care reprezintă universitatea în ţară şi străinătate".

Cei doi au mai fost întrebaţi despre calităţile pe care ar trebui să le aibă decanii. Ioan Aurel Pop a menţionat în primul rând calitatea de om de echipă a acestora, apoi calităţi de cercetători, să aibă capacitatea de a înţelege multiculturalitatea UBB. "Nu trebuie să ne întrebăm de ce se predă în atâtea limbi în universitate, ci să contribuim la cultivarea lor. Nu aş face diferenţieri pe criterii de vârstă, ci de calitate. Nu în ultimul rând, un decan trebuie să se bucure de încrederea studenţilor", a mai spus academicianul. Cristina Ciumaş a menţionat în primul rând validarea de către Consiliul facultăţii, apoi experienţa managerială şi deschiderea spre nou. "Ce culoare politică veţi avea şi la ce salariu vă aşteptaţi în funcţia de rector?" a fost o altă întrebare.

"Mi-am îndreptat mesajul către toţi în timpul acestei campanii electorale viforoase. Acum vreau să mă mai adresez doar studenţilor. Sunt mândru că am putut vedea la UBB studenţi excepţionali, că îi avem aici şi îi putem sprijini să ducă mai departe această experienţă excepţională care este universitatea", a încheiat academicianul.

 

Vezi mai jos, integral, înregistrarea video a dezbaterii de marţi

Comenteaza