Ioan Bene, dat în urmărire internaţională

Ioan Bene, dat în urmărire internaţională
Tribunalul Cluj a emis mandat european de arestare pe numele omului de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani şi 8 luni pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, după ce acesta nu a fost găsit la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj-Napoca, Carmen Jucan, a declarat, luni, că poliţiştii fac investigaţii pentru depistarea lui Bene. „Pe numele bărbatului (Ioan Bene, n. red.) a fost emis un mandat european de arestare. Poliţiştii fac, în continuare, investigaţii pentru depistarea lui", a spus Jucan. Purtătorul de cuvânt al Tribunalul Cluj, Simona Trestian, a declarat că mandatul european de arestare pe numele lui Bene a fost emis de această instituție.

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani şi 8 luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost dat în urmărire de poliţişti în 31 ianuarie, întrucât nu a putut fi găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat în Penitenciarul Gherla, avocatul său susţinând că este plecat în concediu. Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Gina Pop, declarase că în cazul lui Bene a fost ridicată măsura controlului judiciar din decembrie 2015.

"În urma deciziei Curţii de Apel Cluj, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de Tribunalul Cluj. Pe numele a doi bărbaţi din municipiul Cluj-Napoca (Horea Uioreanu - n. red.), respectiv comuna Iclod, judeţul Cluj (Vasile Pogăcean - n. red.) au fost emise mandate de executare a unor pedeapse de 6 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, tentativă de complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv 3 ani închisoare pentru dare de mită.

Al treilea bărbat (Ioan Bene, n. red.) a fost dat în urmărire naţională deoarece nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei. Persoanei respective i se ridicase măsura controlului judiciar din decembrie 2015", a spus Pop.

Conform procedurii legale, poliţiştii efectuează cercetări, iar în cazul în care apar indicii temeinice că persoana vizată s-ar sustrage mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea va fi sesizată instanţa pentru a dispune emiterea unui mandat european de arestare. Avocatul lui Bene, Mihai Neamţu, declarase că omul de afaceri este plecat "în concediu", neputând preciza dacă este în ţară sau în străinătate.

Uioreanu şi Pogăcean au fost introduşi în 31 ianuarie în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla după ce Curtea de Apel Cluj i-a condamnat definitiv la 6 ani şi 4 luni de închisoare, respectiv 3 ani de închisoare. Prin aceeaşi decizie, Bene a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni cu executare pentru dare de mită.

Bene conduce mai multe firme care au derulat proiecte cu CJ Cluj, printre care cel de construire a noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj. Acesta are în derulare şi proiecte imobiliare, dar este şi cumpărătorul fostului hotel Continental din centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care voia să îl reabiliteze. Bene mai este cercetat şi într-un alt dosar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Uioreanu a fost reţinut de procurorii DNA în 28 mai 2014 pentru cinci infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani, şi, ulterior, arestat preventiv pe 29 de zile, alături de Bene şi Pogăcean.

În rechizitoriul întocmit atunci de procurori se arăta că, în calitate de preşedinte al CJ Cluj, Uioreanu "a pretins de la Pogăcean Vasile suma totală de 693.224 lei din care, în perioada aprilie 2013 - mai 2014, în mod repetat, a primit în 10 tranşe suma totală de 134.500 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unităţi administrativ teritorial din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex, deţinută de inculpatul Pogăcean Vasile".

Potrivit procurorilor anticorupţie, Uioreanu "a pretins de la inculpatul Ioan Bene suma totală de 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012 - martie 2014, în mod repetat, a primit în şapte tranşe suma totală de 278.000 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene".

Potrivit comunicatului citat, Uioreanu şi Bene întocmeau acte în fals, ca să disimuleze actele de corupţie. "În încercarea de a disimula adevărata înţelegere între părţi, respectiv plata unei sume cu titlu de mită, la data de 13 mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a convenit cu inculpatul Bene Ioan ca acesta să facă demersuri pentru încheierea în fals a unui contract şi a unei facturi fiscale între una din societăţile deţinute de omul de afaceri, respectiv Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetări şi Studii Calitative şi Cantitative SRL.

Actele respective atestă în fals o convenţie comercială între cele două societăţi, fiind folosite pentru a crea aparenţa unei plăţi licite asupra unui studiu de piaţă - sondaj de opinie de care a beneficiat preşedintele CJ Cluj, în valoare de 5.000 de euro", se arăta în rechizitoriul dosarului.

Potrivit anchetatorilor, Uioreanu "a pretins, împreună cu inculpatul Ioan Petran, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 de euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai CJ) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o hotărâre de CJ, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta AIAIC. Din banii pretinşi, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 de euro".

În relaţia dintre Uioreanu şi Pogăcean, procurorii susţineau că acesta i-ar fi dat cu titlu de mită șefului CJ aproape 135.000 de lei. "În perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de aproximativ 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.

După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 de lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al CJ Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşu Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune", se arăta în rechizitoriul dosarului.

Lucrările la AIAIC au fost un prilej bun pentru ca Uioreanu să primească de mai multe ori bani cu titlu de mită de la omul de afaceri Ioan Bene, arătau procurorii DNA. "În cursul anului 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între AIAIC RA, în calitate de achizitor, şi asocierea SCC Napoca SA - SC ICCO Systems SRL- SC Geo Arc SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării „pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente" la un preţ de 32.436.982 de euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014. Finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului", declarau procurorii.

Pe toată durata executării contractului, acesta a fost adiţionat cu 24 de acte, care i-au crescut valoarea până la 42 de milioane de euro, spuneau procurorii. Uioreanu primea mita în tranşe, susţineau procurorii, atestă în fals o convenţie comercială între cele două societăţi, fiind folosite pentru a crea aparenţa unei plăţi licite asupra unui studiu de piaţă - sondaj de opinie de care a beneficiat preşedintele CJ Cluj, în valoare de 5.000 de euro", se arăta în rechizitoriul dosarului.

Procurorii spuneau că în această cauză s-a instituit sechestrul şi s-a indisponibilizat suma de 13.500 lei aparţinând lui Uioreanu, în vederea confiscării speciale. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat în Cluj, în suprafaţă de 195 mp, aparţinând lui Uioreanu, până la concurenţa sumei de 421.300 de lei, în vederea confiscării speciale. 

Comenteaza