Ioan Irimie, sub tirul întrebărilor lui Daniel Morar

Ioan Irimie, sub tirul întrebărilor lui Daniel Morar
Procurorul propus pentru funcţia de şef al DNA va fi supus astăzi unui tir de întrebări la Consiliul Suprem al Magistraturii, în cadrul unui interviu care va dura o oră şi jumătate. Între cei care îl vor audia se află Daniel Morar, care l-a revocat din funcţia de şef al PNA Cluj.

Pe ordinea de zi din 22 noiembrie a Secţiei pentru procurori a CSM se află doar două puncte: „avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire a domnului Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie" şi „avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire a domnului Tiberiu-Mihail Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Procurorul clujean Ioan Irimie va trece prin „furcile caudine" ale CSM între orele 10:00 şi 12:00, o jumătate de oră fiindu-i alocată pentru prezentarea proiectului, urmând ca apoi să răspundă întrebărilor care i se vor pune. De la 13:00 până la 15:00 va fi intervievat procurorul Niţu.

"Audierea va fi făcută de membrii Secţiei pentru procurori, adică Bogdan Gabor, Florentina Gavadia, George Muscalu, dar şi de Oana Hăineala - vicepreşedinte CSM. Totodată, la audieri va participa şi Daniel Morar, în calitate de prim adjunct al procurorului general", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Cristina Liţă, din cadrul biroului de presă al CSM.
Avizul CSM în cazul lui Irimie şi Niţu va fi consultativ, urmând ca deczia finală de numire în funcţiile de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv procuror general, să fie luată de către preşedintele Traian Băsescu.

Ioan Irimie, în prezent procuror în cadrul Serviciului Teritorial Cluj- DNA, a parcurs în cei 34 de ani de carieră toate etapele ca magistrat. După ce a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) cu media 10,00 la licenţă, Irimie a ajuns în 1978 procuror şi ulterior procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, judeţul Maramureş. Rând pe rând, Irimie a urcat în ierarhia magistraturii, fiind procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În anul 2002 ajunge procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA, în prezent DNA), la structura centrală, iar din iulie 2003 până în octombrie 2005 deţine funcţia de şef al PNA Cluj, când şeful său, Daniel Morar, îl revocă din funcţie. Irimie rămâne în cadrul DNA Cluj, ca procuror fără funcţie de conducere, până în 2006, când se transferă ca procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2010, îl regăsim pe Ioan Irimie, din nou, la DNA Cluj, unde lucrează şi în prezent. În 1 noiembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, l-a propus în funcţia de şef al DNA, în locul lui Daniel Morar, al cărui mandat a încetat.

Întrebat de relaţia sa cu Daniel Morar, Irimie a spus, imediat după anunţul făcut cu privire la propunerea ministrului Justiţiei, că se află în relaţii strict profesionale cu acesta, iar în privinţa revocării sale în 2005, din funcţia de şef al PNA Cluj, procurorul a declarat: "Dânsul a luat o decizie, eu m-am conformat, cu toate că până la urmă eu mi-am dat demisia din funcţia de procuror şef şi nu am fost revocat".

În schimb, procurorul Irimie nu a dorit să facă nici o declaraţie cu privire la interviul de astăzi. "Nu am nici o emoţie. Nu e voie să fac declaraţii acum, înainte de interviu", s-a rezumat să spună procurorul clujean.

 

 

Comenteaza