Israelul interzice accesul bărbaţilor sub 50 de ani la rugăciunile din Vechiul Oraş al Ierusalimului

Israelul interzice accesul bărbaţilor sub 50 de ani la rugăciunile din Vechiul Oraş al Ierusalimului
Poliţia israeliană a anunţat că a interzis accesul bărbaţilor sub 50 de ani la rugăciunile de vineri ale credincioşilor musulmani ce au loc în Vechiul Oraş al Ierusalimului, după escaladarea tensiunilor din cauza unor noi măsuri de siguranţă impuse la locul religios.

Măsura a avut loc după ce miniştri israelieni au decis să nu elimine detectoarele de metale de la intrările în complexul moscheei Haram al-Sharif, cunoscută evreilor drept Muntele Templului, în urma unui atac ce a avut loc în urmă cu o săptămână în care au decedat doi poliţişti.

"Intrarea le va fi permisă doar bărbaţilor peste 50 de ani. Femeile de toate vârstele vor avea voie să intre", conform unui comunicat al poliţiei.

Tensiunile au escalat după ce poliţia a instalat detectoare de metale, palestinienii şi musulmanii percepând aceasta ca o măsură a Israeulului de a-şi consolida controlul asupra locului sfânt.

Controversa a trezit îngrijorare SUA, dar şi reprezentantului ONU pentru Orientul Mijlociu.

Mii de poliţişti israelieni au fost desfăşuraţi în zona esplanadei moscheelor.

Miercuri, mai mulţi palestinieni au fost răniţi, în urma unor confruntări cu forţele de ordine israeliene, în apropierea complexului Sanctuarul Nobil-Templul Muntelui de la Ierusalim.

 

Comenteaza