Isteria viperelor din Făget. Ce spun herpetologii despre răspândirea şerpilor veninoşi în Cluj

Isteria viperelor din Făget. Ce spun herpetologii despre răspândirea şerpilor veninoşi în Cluj
O căţeluşă a fost muşcată de o viperă, zilele trecute, într-o pădure de la marginea Clujului. Zona este preferată pentru alegare sau plimbări şi picnicuri la final de săptămână, astfel că incidentul a stârnit panică în rândul clujenilor. Herpetologii calmează apele. Spun că nu a crescut numărul viperelor nici în 2017.

La noi în țară reptilele, deci și viperele, hibernează iarna, astfel perioada de activitate anuală este din primăvară până toamna. Însă și în această perioadă frecvența observațiilor diferă. Deseori șerpii folosesc hibernacule comune, astfel primăvara se aglomerează la intrarea acestora, unde se va întâmpla și acuplarea. Acestea sunt acele cuiburi de șerpi, de vipere, de care se vorbește, și tot aici se pot vedea și mingile de șerpi, care sunt defapt aglomerările nupțiale a mai multor exemplare.

Dacă cineva întâlnește o astfel de aglomerație (care de altfel sunt rar observate), se naște preconcepția că din vreo cauză anume a crescut numărul viperelor. Însă, după perioada de reproducere șerpii părăsesc zona iar din cauza vremii calde ajung să fie greu de observat. În această perioadă și isteria oamenilor dispare, dar din păcate doar până anul viitor.

O altă poveste este în zonele montane, unde șerpii sunt vizibili mai des din cauza perioadelor scurte de vreme favorabilă. Aceste locuri cu aglomerări de vipere în vecinătatea oamenilor sunt rare, dar zvonurile circulă repede pe internet! Iar panica indusă de știri "ajută".

Zilele trecute în Cluj-Napoca o viperă comună (Vipera berus) a mușcat un câine. Însă trebuie luat în considerare că oraşul s-a instalat între timp pe habitatele viperei comune. În aceste zone câinele trebuie ţinut în lesă, iar persoanele să fie atente unde se aşază sau ce ridică de pe jos. Dacă sunteți mușcat de o viperă, sunați la 112. Mușcătura de viperă este rareori fatală.

Etichete
Comenteaza