Istoria tristă a privatizării combinatului de la Câmpia Turzii a început acum 9 ani VIDEO

Istoria tristă a privatizării combinatului de la Câmpia Turzii a început acum 9 ani VIDEO
Concernul Mechel a plătit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la Industria Sârmei, din care 20 de milioane de euro reprezentau investiţii promise de noii acţionari ruşi. Autorităţile statului au şters atunci datoriile combinatului, care se ridicau la 70 de milioane de euro.

Prezentată în 2003, de faţă cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, ca un mare succes al guvernului Năstase, privatizarea combinatului de la Câmăpia Turzii s-a dovedit un eşec. La vremea respectivă, atât ambasadorul, cât şi acţionarii majoritari ai Mechel au promis că îi vor păstra timp de cinci ani pe cei 5.600 de angajaţi existenţi în acel moment şi că vor creşte cifra de afaceri a companeii cu 80 la sută. Presa locală a semnalat în ultimii ani că Mechel a încălcat atât angajamentele luate faţă de statul român, cât şi strategia de restructurare a siderurgiei româneşti convenită cu Uniunea Europeană. An după an ruşii au închis secţii alwe combinatului, iar angajaţii au ajuns la 1.900 la finalul anului trecut. Au existat semnale şi din partea politicienilor referitoare la situaţia de la Mechel. Originar din Câmpia Turzii, fostul parlamentar Cozmin Guşă acuza acum şase ani prostul management şi faptul că fabrica şi-a îngustat nişa de piaţă. La acea vreme, Guşă a transmis un avertisment Agenţiei de Valorificare a Activelor Statului.

"Am constatat cã existã numeroase motive de îngrijorare legate de derularea contractului de privatizare, respectiv îndeplinirea obligaţiilor contractuale ce revin părţii ruseşti. În ciuda demersurilor mele, neglijenţa instituţiei pe care o conduceţi a permis părţii ruseşti să încalce încă o dată clauzele contractuale prin închiderea a două secţii importante. Vă menţionez cã am primit în ultima perioadă informaţii referitoare la modalităţile defectuoase prin care noii proprietari înţeleg să-şi respecte obligaţiile contractuale de privatizare, informaţii pe care le-ar putea avea şi reprezentanţii AVAS dacă ar dori să-şi facã treaba şi ar verifica derularea contractului de privatizare la faţa locului", spunea Cozmin Guşă în 2006, în ziarul21.ro

Combinatul metalurgic de la Câmpia Turzii, astăzi sub sigla Mechel, are o activitate de aproximativ 100 de ani, fiind unul dintre primii mari producători de oţel din România.

 

Comenteaza