Jandarm anonim: Examen pentru reduceri de personal, dar nu şi pentru "piloşi"

Jandarm anonim: Examen pentru reduceri de personal, dar nu şi pentru
Examenul de disponibilizare din cadrul jandarmeriei a stârnit controverse la Cluj. Jandarmii supuşi evaluării se arată nemulţumiţi de faptul că nu toate grupările vor fi testate; mai mult, apar învinuiri că relaţiile sunt cele care au dus la încadrarea mai multor persoane în Detaşamentul 1, de unde fac parte formaţiunile speciale care, conform ordinului, nu vor fi evaluate.

Detaşamentul 1, din care face parte plutonul antiterorist şi formaţiunea care asigură transportul de valori, este singurul care nu va fi supus evaluării. În aceeaşi situaţie se află şi şefii Inspectoratului, aproximativ 30 de persoane. Acest fapt a dus la nemulţumiri în rândul jandarmilor. "Formaţiunea de transport valori a fost mutată din cadrul Detaşamentului 3, ca să evite examenul de disponibilizare, pentru că sunt oamenii şefilor", a declarat un jandarm cu vechime de 20 de ani în funcţie, care a dorit sa îşi păstreze anonimatul.

Potrivit aceleiaşi surse, cei înrolaţi în cadrul Detaşamentului 1 "sunt jandarmii care au relaţii directe cu cei sus-puşi. Printre ei se numără şi fratele primului adjunct al Inspectoratului de Jandarmerie - Eugen Pop, precum şi doi consăteni ai acestuia şi cuscrul inspectorului şef al jandarmeriei - Aurel Litan". Sursa anonimă a mai afirmat că ordinul presupune testarea tuturor gradelor, începând cu ofiţerii, "pe când la noi aceştia nu vor fi nevoiţi să dea examenul, vor fi examinaţi doar subofiţerii, ceea ce poate califica examenul ca fiind unul ilegal".

Conducerea Inspectoratului respinge acuzaţiile. Aurel Litan, inspector şef al IJJ, a subliniat că ordinul prevede examinarea pe structuri. "Dau examen doar structurile care au fost atinse de modificări în ştat". a spus Litan. Acesta afirmă că obiecţiile oamenilor sunt "de înţeles", dar nu sunt întemeiate şi a mai afirmat că jandarmii disponibilizaţi mai au o şansă. Ei vor putea opta pentru o funcţie în cadrul altei localităţi, unde este nevoie de cadre.

Examenul de disponibilizare care va supune testării circa 160 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Jandarmeriei Judeţene va începe, la Cluj, mâine. Rezultatul final al fiecărui evaluat va fi constituit în proporţie de 75% din activitatea înregistrată pe parcursul anilor de activitate, restul de 25% fiind reprezentate de nota acordată în baza examinării de către comisie.

Comenteaza