Justiţia la români, analizată la Berăria Culturală

Justiţia la români, analizată la Berăria Culturală
Noul decan al Baroului Cluj, dar şi mai mulţi avocaţi şi judecători participă diseară la dezbaterea organizată de Berăria Culturală, "Dreptatea, Fărădelegea şi Justiţia la români".

Invitaţii organizatorului şi moderatorului acestor dezbateri, jurnalistul şi istoricul Ion Novăcescu sunt Andrea Chiş, judecător la Curtea de Apel Cluj, Camelia Reghini - Biroul Avocatului Poporului Cluj, Loredana Florina Curcudel - avocat şi Mircea Pop - decanul Baroului Cluj.

"Intrarea fiind liberă, publicul este invitat să nu rateze o dezbatere-eveniment şi să-şi spună părerea, în cea mai liberă şi creativă agoră comunitară şi culturală din Transilvania, despre facerea dreptăţii şi a justiţiei în România, astăzi. Dar şi despre fărădelegile nenumărate care copleşesc spaţiul public şi mediatic şi prăduiesc resursele comune ale dezvoltării şi modernizării naţionale", spune Novăcescu.


Premisa de la care porneşte această dezbatere, susţine Ion Novăcescu, este aceea că în limba română şi pentru români termenul „justiţie" este sinonim cu cel de „dreptate". "Acest înţeles comun vine nu numai din misiunea dată de latini justiţiei - „facă-se dreptate şi de-ar fi să piară lumea", ci şi din tradiţia şi morala creştină a românilor", explică moderatorul. "În plus, a fost şi este şi un deziderat al sufletului nobil şi pastoral românesc. Iată, însă, că românii trăiesc zilele în care de atâtea ori justiţia nu înseamnă şi dreptatea şi, mai mult decât atât, nedreptatea şi fărădelegea au ajus să stăpânească regulile jocului în societatea românească. Sfântul Augustin susţinea că dreptatea este aceeaşi pentru toţi oamenii, în vreme ce filozoful antic grec Aristotel argumenta că pentru a realiza acest deziderat, oamenii au împuternicit un arbitru - statul - care să fie imparţial şi riguros şi să asigure aplicarea justiţiei şi respectarea dreptăţii pentru că, în afara legii şi a ordinii omul este fiară sau zeu, folosindu-şi trăsăturile native în scopuri negative. Întrebarea care se pune insistent astăzi, în România dar şi de către străinii care ne monitorizează: Îşi mai îndeplineşte statul român această funcţie sau societatea românească a devenit o junglă în care - vorba lui Thomas Hobbes „homo homini lupus est" şi trăim în era războiului omului contra omului?"


Dezbaterea începe la ora 19.

Comenteaza