La 25 de ani de la Revoluţie, clujenii ies din nou în stradă. De această dată, împotriva legii securităţii cibernetice

La 25 de ani de la Revoluţie, clujenii ies din nou în stradă. De această dată, împotriva legii securităţii cibernetice
Sute de clujeni se pregătesc să iasă în stradă, la 25 de ani de la data la care au început manifestaţiile anticomuniste de la Cluj-Napoca. De această dată, luptă împotriva securităţii cibernetice.

Noua lege, adoptată vineri în Senat, provoacă reacţii aprinse în rândul clujenilor. Revoltaţi de măsura prin care autorităţile vor putea inspecta orice calculator şi cere orice documente de la cetăţenii de rând, aproape 550 de tineri s-au mobilizat pe reţeaua de socializare Facebook cu intenţia de a ieşi în această duminică în stradă. 

"Sunt 25 de ani de când oamenii au murit în stradă pentru o Românie fără Securitate, fără supraveghere, intimidare şi incriminare. Dar astăzi politicienii noştri încearcă să reinstaureze controlul absolut şi să pregătească un nou stat poliţienesc.

Noua lege a supravegherii cibernetice, adoptată în Parlament vineri, 19 decembrie, va permite oricărui ofiţer de informaţii să-ţi percheziţioneze, fără mandat, calculatorul, tableta sau telefonul. Fideli principiului Toate partidele, aceeaşi mizerie, senatorii au votat în unanimitate pentru ca dreptul cetăţenilor la viaţă privată, la secretul corespondenţei, la comunicare electronică nestingherită, să fie anulat", susţin iniţiatorii evenimentului. 

În opinia lor, legea securităţii cibernetice nu doar că ar îngrădi libertatea de exprimare, dar ar suprima şi anula sacrificiul revoluţionarilor din 1989, care şi-au dat viaţa pentru ca generaţiile viitoare să trăiască într-o ţară liberă.

"În aceşti ultimi ani, Internetul a reprezentat ultima baricadă a cetăţenilor şi a societăţii civile din România, a fost o sursă preţioasă de informaţie şi a creat platformele pentru mişcările de stradă. Acesta este motivul pentru care politicienii încearcă suprimarea libertăţii fundamentale şi a capacităţilor de acţiune pe care el le întemeiază.

Dacă legea votată vineri este promulgată de preşedinte şi intră în vigoare, toate eforturile revoluţionarilor şi toată lupta noastră vor deveni zadarnice. Cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din '89 e să ne asigurăm că ţara nu ne va fi din nou confiscată", au adăugat ei.

Întâlnirea lor urmează să aibă loc la 12:00 în Piaţa Unirii, oră la care preşedintele ales, Klaus Iohannis, va depune jurământul de învestitură şi va prelua, oficial, mandatul de preşedinte al României. Până la ora publicării materialului, la protest şi-au anunţat prezenţa 546 de persoane, alte 154 fiind nehotărâte. 

Împotriva legii securităţii cibernetice a fost creată şi o petiţie online, care până sâmbătă, la ora 17:13, a strâns 115 semnături. 

Legea prevede că în vederea exercitării atribuţiilor, conducătorii autorităţilor desemnează persoane abilitate să desfăşoare activităţi de control, care, în baza şi limitele împuternicirii, au dreptul de a solicita declaraţii sau orice documente necesare pentru efectuarea controlului, să facă inspecţii, inclusiv inopinate, la orice instalaţie, incintă sau infrastructură, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi să primească, la cerere sau la faţa locului, informaţii sau justificări.

Comenteaza