La un pas de tragedie din cauza scurgerilor de gaze. Ce sfaturi au pompierii

La un pas de tragedie din cauza scurgerilor de gaze. Ce sfaturi au pompierii
Luni seara, o clujeancă a fost la un pas de moarte după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon în propria locuinţă.

În ultimele două săptămâni, alte două persoane din Cluj-Napoca au ajuns în stare gravă la spital după ce, din cauza unor scurgeri de gaze, în apartamentele lor au avut loc explozii puternice urmate de incedii. Scenariul a fost cât pe ce să se repete ieri (luni, n.red) , la o locuinţă de pe strada Mărăşeşti. "O persoană de 50 de ani a fost intoxicată în propria casă, vecinul a ajuns la uşa ei şi tras-o afară fără să aprindă lumina, iar echipajele noastre efectiv i-au salvat pe amândoi. Dacă omul respectiv nu trecea pe lângă uşa vecinei sau aprindea becul, se întâmpla acelaşi lucru ca în cazul celorlalte două explozii. Cei de la gaz au constatat că existau scurgeri de gaz", au explicat oficialii ISU Cluj.

Iată sfaturile oficialilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă:

În cazul în care se simte mirosul specific de gaz în interiorul locuinţei, cetăţenii sunt rugaţi să aplice următoarele măsuri de siguranţă: să stingă toate sursele de foc, să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele, să nu manevreze aparate electrice/electrocasnice/electronice, să nu aprindă lumina, să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale, să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al furnizorului de gaze naturale (E.ON Gaz Distribuţie - 0800.800.928 - număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă sau 0265.200.928 - număr taxabil cu tarif normal, iar CPL CONCORDIA Filiala Cluj: 0730-660.770; 0730-660.771; 0264-207.980 numere taxabile cu tarif normal) sau numărul de urgență 112.

Pentru prevenirea evenimentelor care pot fi generate în urma acumulărilor de gaze naturale, sunt recomandate următoarele măsuri de siguranță:
• Verificarea şi revizia instalaţiilor de gaz - pentru siguranţa fiecărei familii.
• Remedierea neconformităţi în instalaţiile de gaz, depistate la verificări şi revizii se face exclusiv prin intermediul firmelor autorizate.
• Improvizaţiile la instalaţii şi manevrarea incorectă a aparatelor pe gaz constituie un permanent pericol de explozie.
• Pentru a evita evenimente cu consecinţe atât de grave, consumatorii casnici trebuie să elimine orice posibilitate de montare ilegală a unor racorduri la instalaţiile interioare de utilizare a gazelor naturale.
• Orice modificare la instalaţiile interioare trebuie realizată exclusiv prin intermediul unor firme specializate şi autorizate.
• Consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere a arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaz, aceasta fiind una din cauzele cele mai frecvente ce stau la baza exploziilor.
• Asiguraţi ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără liberă.
• Instalaţiile interioare de gaz se pot degrada în timp - îmbinări slăbite, robineţi care nu mai prezintă o etanşeitate completă, fisuri etc. - acestea putând duce la acumulări de gaze.
• Pentru a evita acumulările de gaz este necesară efectuarea verificărilor şi reviziilor periodice la instalaţiile de gaz, obligatoriu o dată la doi ani pentru verificări, şi o dată la zece ani pentru revizii de către firme specializate în domeniu, autorizate de A.N.R.E.
• Curăţarea coşurilor de fum este esenţială pentru prevenirea unor evenimente grave.
• Verificarea şi curăţarea coşurilor de fum este recomandabil să fie făcută de cel puţin două ori pe an - neapărat o dată înaintea începerii sezonului rece - şi exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau persoanelor autorizate în acest sens.
• Nu obturaţi canalul de fum!
• Aerisiţi încăperile înainte de aprinderea focului.
• Un simplu apel telefonic poate preveni apariţia unor evenimente grave.
• Dacă simţiţi miros de gaz într-un imobil sau pe stradă, apelaţi de urgenţă dispeceratul de urgență al furnizorilor de gaze naturale sau numărul de urgență 112.

 

Comenteaza