Lansarea la Cluj a filmului "După dealuri", transformată în şuetă. Cum a explicat Mungiu de ce nu a proiectat filmul la TIFF

Lansarea la Cluj a filmului
După ce joi lansarea peliculei "După dealuri" la Bucureşti s-a lăsat cu scandal din cauza condiţiilor proaste de proiectare, lansarea filmului de sâmbătă, de la Cluj, s-a transformat într-o şuetă între regizor şi protagonistă pe de o parte, şi zece jurnalişti, de cealaltă.

Regizorul Cristi Mungiu şi-a cerut scuze pentru organizarea proastă de la Cluj. "Am venit cu drag în oraşul ăsta şi nu credeam că organizarea va fi atât de proastă", a spus el. Mungiu a luat scaunele din prezidiu şi, împreună cu protagonista Cristina Flutur, a preferat o discuţie informală cu ziariştii  prezenţi, care fuseseră anunţaţi că lansarea are loc la ora 16, apoi, cu o oră înainte de eveniment, că lansarea este amânată pentru ora 18.10. Lansarea a avut loc în cafeneaua cinematografului Cinema City, cu o acustică atât de proastă încât interlocutorii se auzeau cu dificultate chiar şi fără distanţa impusă de prezidiu.

Mungiu a explicat astăzi de ce a încălcat cutuma de a proiecta la festivalul de film Transilvania peliculele româneşti premiate la festivalul de film de la Cannes. ""După Cannes, proiecţia la TIFF ar fi fost a doua încălzire a atenţiei pe subiect, urmată de o perioadă moartă, în vară", a spus Mungiu. "N-ar fi făcut decât să pună presiune pe piratarea filmului cât mai urgent".

"După dealuri" e un film care pledează pe un anumit gen de toleranţă, spune Mungiu.

Una dintre cele două protagoniste, Cristina Flutur, este absolventă a Facultăţii de Teatru a Universităţii "Babeş-Bolyai", din Cluj-Napoca. Cristina Flutur a studiat actoria la clasa profesorului Bacs Miklos şi a absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune în 2004. În prezent, ea este actriţă la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi a debutat în cinematografie în filmul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu. actriţa a reuşit să impresioneze juriul festivalului de la Cannes, care a răsplătit-o cu premiul pentru interpretare feminină.

Cristina Flutur joacă rolul Alinei, o tânără crescută într-un orfelinat, care îşi regăseşte prietena, Voichiţa (Cosmina Stratan - n. red.), într-o mănăstire ortodoxă. Cele două tinere au copilărit împreună, motiv pentru care Alina îşi doreşte ca Voichiţa să părăsească mănăstirea şi să o însoţească în Germania, însă aceasta din urmă o refuză. Alina nu poate înţelege opţiunea prietenei ei şi îl provoacă pe preot, fapt care duce la bănuieli că ar fi posedată. Pelicula prezintă exorcizarea Alinei şi investigaţiile poliţiei cu privire la întâmplările care au avut loc la mănăstire. Vezi aici ce spun despre ea profesorii Cristinei Flutur

Amintim, regizorul Cristi Mungiu a refuzat în acest an să proiecteze pelicula la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani cu producţiile româneşti premiate la festivalul de la Cannes. Motivul - frica de piraterie. "Sper ca actorii să mă înţeleagă", a spus Mungiu înainte de TIFF.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

"După dealuri" are distribuitori în peste 30 de ţări şi îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto - în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.

 

Comenteaza