Le-a ajuns cuţitul la os. Poştaşii au refuzat să iasă pe teren

Le-a ajuns cuţitul la os. Poştaşii au refuzat să iasă pe teren
Poştaşii din Cluj au plecat ieri cu întârziere să împartă corespondenţa sau pensiile. Ei au declanşat dis-de-dimineaţă o grevă spontană, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.

După disponibilizările de anul trecut, poştaşii spun că au ajuns că muncească mai mult şi că nu apucă nici să meargă în concediu. Picătura care a umplut paharul a fost faptul că nu li se mai decontează integral abonamentul pe o linie de transport în comun. Majoritatea duc scrisorile cu autobuzul. Factorii poştali au plecat joi pe teren doar după ce au obţinut promisiuni de la conducerea Oficiului Judeţean de Poştă.

Factorii poştali încep lucrul la 7:30, când pregătesc corespondenţa, iar la 9:00 pleacă să o împartă. Joi dimineaţă, ei au refuzat să mai iasă din sediul Oficiului de Distribuire a Corespondenţei din Cluj.

"Nemulţumirea lor a fost spontană, când s-a aflat ca nu se mai decontează biletele de autobuz, doar 50%. Automat şi colegii din Bihor şi Sălaj au oprit şi ei spontan lucrul", a declarat Ştefan Petrar, lider al Sindicatului Factorilor Poştali din Cluj-Napoca.

Factorii poştali se plâng că în urmă disponibilizărilor au rămas prea puţini şi fac faţă cu greu lucrului. "Sectoarele sunt mai mari, este mai mult de lucru. Avem necazuri şi cu pensionarii, că întârziem să ducem pensiile", ne-a spus un poştaş. Acesta s-a plâns şi că salariile au rămas mici, de până la 1.000 de lei.

De asemenea, din cauza lipsei de personal, mai bine de o treime dintre cei 150 de salariaţi din Cluj nu au apucat să-şi ia concediul de anul trecut. "Nu şi-au efectuat concediile o parte din salariaţi pe anul trecut şi deja suntem în situatia neacordării concediilor pentru 2014. Concedii pentru care există o programare", a declarat Marcel Giurge, vicepreşedinte al Sindicatului Liber Poşta Română.

Poştaşii, alături de liderii lor de sindicat, au negociat cu conducerea Oficiului Judeţean de Poştă, care le-a promis plata transportului şi angajarea unor oameni pe locurile vacante. Protestul s-a încheiat în jurul orei 10:00 şi pentru că poştaşii au ţinut cont că mai sunt de împărţit pensii si ajutoare sociale. "Au considerat că e mai bine să nu afectam pensionarii. Însă săptămâna viitoare, dacă situaţia nu se rezolvă, vom relua acţiunile", a spus liderul de sindicat Marcel Giurge.

Dacă promisiunile nu se vor respecta, liderii de sindicat vor organiza luni un marş prin oraş.

"Managementul este defectuos, nu a respectat acordurile"

Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a comentat situaţia angajaţilor de la Poştă. "Vorbim despre un management defectuos şi despre un management pe care l-am propagat ani de zile şi care cred că trebuie stopat. Eu cred că sunt soluţii şi să ştiţi că încep să vină înspre companii de stat oameni cu o expertiză deosebită, persoane care au un CV foarte solid, astfel încât să fie capabili să restructureze o companie de maniera în care să o aducă în parametri de performanţă, ba chiar să se extindă. Eu am avut discutii şi cu sindicatul de la Poştă şi m-am întâlnit chiar aici, la Cluj, cu toţi liderii regionali. Au acceptat faptul că trebuie făcute restructurări, au discutat, au negociat. Problema este însă că, de atunci, de la momentul la care s-au facut aceste restructurări, de la momentul la care au avut nişte întelegeri, managementul nu a mai respectat toate condiţiile care au fost la momentul respectiv parafate în acorduri şi atunci e firesc că şi-au pierdut încrederea şi e firesc că se uită cu îngrijorare spre viitor. Vor trebui luate măsuri", a spus ministrul clujean.

 

Miercuri s-au revoltat ceferiştii

Greva poştaşilor vine la o zi după cea a feroviarilor. Mai mult de 10 trenuri care trebuiau să plece miercuri din Gara Cluj-Napoca au fost blocate de protestul spontan de la CFR. Sindicaliştii au declarat că salariile angajaţilor nu au mai crescut în ultimii cinci ani, iar condiţiile de lucru s-au înrăutăţit. Un impiegat câştigă 1.600 lei lunar, un manevrant, un şef de tren sau o casieriţă, 1.100 de lei. Zeci de călători au aşteaptat nemulţumiţi pe peroane. După două ore de protest al feroviarilor, trenurile au pornit în cursă, dar au ajuns la destinaţie cu întârzieri.

 

 

Comenteaza