Lecții de prim-ajutor în școlile din Cluj

Lecții de prim-ajutor în școlile din Cluj
Serviciile de urgenţă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj au lansat, vineri, în premieră, un proiect pilot de educaţie medicală, care se va derula în patru unităţi de învăţământ, în cadrul căruia elevii vor învăţa cum să reacţioneze când o persoană are nevoie de ajutor medical, atât direct, prin manevre specifice, cât şi indirect, oferind informaţii corecte dispeceratului 112.

Proiectul pilot demarează în luna mai și se va derula timp de o lună patru unități școlare din Cluj, este vorba de Liceul Teoretic ”Gheorghe Şincai”, Şcoala Gimnazială ”Constantin Brâncuşi”, Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienţi de Auz şi Școala generală ”Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca.

Cursul va include patru ore de lecţii, cursuri teroretice, dar, în special, practice.

Profesorii şi elevii care vor dori să participe, vor fi împărţiţi în grupuri de maximum 20 de persoane, iar cursurile vor fi predate de echipe mixte de medici, paramedici, asistenţi de ambulanţă şi alte cadre ale serviciilor de urgenţă din Cluj folosindu-se, pentru demonstrațiile practice, de un manechin și de materiale specifice care se vor regăsi în trusa medicală cu care va fi dotată școala.

"Am văzut în practică faptul că există o deficienţă în a lua măsurile primare de prim-ajutor în şcoli. Trebuie să facem ceva. În urma discuţiilor, ne-am dat seama că este un parteneriat bun care se va îndrepta în primul rând asupra profesorilor şi apoi a elevilor. Dorinţa de a începe proiectul a venit de la voluntarii SMURD, care sunt studenţi la UMF şi fac gărzi. Ei s-au gândit în special la elevii de liceu şi în urma discuţiilor avute ne-am gândit ca la o scară mai redusă să implementăm sistemul şi la gimnaziu. Ne-am dori să ajungem în fiecare şcoală din judeţ", a spus Ion Moldovan, inspector-şef în cadrul ISU Cluj.

Scopul acestor cursuri este de a pregăti viitoarele generaţii să reacționeze corect și prompt în situații de urgență, poată ajuta victima până la intervenţia echipajelor de urgenţă.

"Vrem să ştie să reacţioneze atunci când cineva suferă, să nu se teamă de acea persoană şi să reacţioneze corect. Niciun sistem nu îşi va permite să aibă doctor lângă fiecare om, dar fiecare om are pe cineva lângă el, iar acel cineva poate să îl ajute reacţionând corect, explicând dispeceratului care este problema şi acţionând astfel încât să ajute", a declarat Adela Golea, medic şef la UPU-SMURD Cluj.

Intenția Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj este ca, în viitor, fiecare școală să aibă un astfel de manechin și o trusă, având în vedere că, din toamnă, astfel de cursuri se vor face și în celelalte unități de învățământ, astfel că, până în 2020, să poată fi cuprinse toate școlile din județ.

"Una din problemele din sistemul de învăţământ este lipsa programelor de educaţie medicală. Este un parteneriat semnat cu cei patru parteneri care va începe cu un proiect pilot din 1 mai până în 5 iunie în patru unităţi de învăţământ. Vrem să vedem ce trebuie corectat pe parcurs şi de anul viitor să intrăm în toate unităţile de învăţământ. Am vrea să facem cu toată lumea aceste cursuri, dar vom începe cu o grupă de profesori şi o grupă de elevi în fiecare şcoală, după care dorim să continuăm cu toate şcolile în perioada 2018-2020", a afirmat şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

 

 

Comenteaza