Lista celor mai frumoase locuri din România ocoleşte Clujul

Lista celor mai frumoase locuri din România ocoleşte Clujul
The Guardian a publicat o listă a celor mai frumoase destinaţii turistice din România realizată pe baza opiniilor cititorilor cotidianului britanic, în top, dominat de complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fiind incluse, printre altele, oraşele Sibiu, Sighişoara, dar şi Bucureşti.

The Guardian scrie că satele săseşti din Transilvania sunt binecunoscute ca destinaţii turistice, dar mai sunt multe locuri de vizitat în România, "una dintre cele mai fascinante ţări din Europa".

Pe primul loc în preferinţele cititorilor The Guardian s-a situat complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa (judeţul Hunedoara), fosta capitală a Daciei romane, situată la o distanță de 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei.

Tot în Transilvania, publicaţia britanică recomandă turiştilor să admire operele de artă din Muzeul Brukenthal, dar şi Piaţa Mare din Sibiu, vorbind şi despre Podul Minciunilor - cel mai vechi pod din fontă aflat în serviciu în România.

În aceeaşi regiune istorică a României, The Guardian le recomandă cititorilor satele săseşti de pe Târnava Mare - Biertan, Richis etc. -, cu bisericile fortificate, mănăstiri şi un "tangibil simţ al trecutului", Târgul de Crăciun din Sibiu, care are loc în Piaţa Mare a oraşului, Sighişoara, Rezervaţia de urşi de la Zărneşti (Liberty Bear), satul Viscri, din judeţul Braşov, singura aşezare de acest tip din România care figurează pe lista patrimoniului UNESCO - publicaţia recomandând pensiunea deţinută de prinţul Charles al Marii Britanii -, localitatea Câmpu Cetății (în maghiară Vármező) din județul Mureş, staţiunea Valea Verde, de lângă Sighişoara, satul Cisnădioara din Sibiu.

În topul The Guardian mai este inclus Bucureştiul, unde un cititor a recomandat clubul Contele Dracula, dar şi Timişoara, despre care se spune că este supranumită şi "mica Vienă" şi că a fost locul unde "s-a născut" revoluţia din 1989, staţiunile de la Marea Neagră, precum şi Maramureşul, cu Sighetu Marmaţiei, Cimitirul vesel şi Închisoarea Sighet.

Cititorii publicaţiei The Guardian recomandă nu numai locuri de vizitat, ci şi locuri de cazare de care au fost impresionaţi, pentru care oferă şi tarife. Vezi aici recomandările

Amintim, ziuadecj.ro a arătat în toamnă, citând statisticile Primăriei Cluj-Napoca, că oraşul rămâne unul de tranzit, unde puţini turişti rămân mai mult de două nopţi. Primarul Emil Boc spunea în toamnă că numărul turiştilor a crescut, cu 17% într-un an, iar numărul de înnoptări a crescut cu 15%. În iulie, la Centrul de Informare Turistică au ajuns 1.500 de persoane, între care 70% sunt turişti străini, în special din Franţa, Germania şi Spania. 221.000 de turişti au vizitat oraşul Cluj-Napoca în 2011, ce au însumat 373.000 de nopţi de cazare. "Majoritatea sunt interesaţi de obiectivele turistice din centrul oraşului", a explicat şeful serviciului de Turism din cadrul Primăriei, Manuela Câmpean.

Întrebat care sunt soluţiile ca turiştii să rămână în oraş mai multe zile şi nu doar o noapte, primarul Boc spune că o soluţie sunt festivalurile de film - TIFF şi Comedy Cluj - dar acestea funcţionează în oraş, deja, de 11 şi respectiv patru ani. O altă soluţie ar fi stadionul Cluj Arena, adaugă el. "Obiectivul este ca dincolo de a deveni o atracţie pentru o zi sau două, oraşul să devină o atracţie turistică pentru mai multe zile. Dincolo de evenimentele consacrate - TIFF sau Comedy Cluj - utilizarea într-o mai bună măsură a Cluj Arena pentru evenimente cum ar fi concertele e o soluţie. Sunt convins că avem capacitatea de a face din Cluj Arena o zonă de atragere a turiştilor", a spus Boc în toamnă.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Cluj a fost în iulie de doar 17,3% cu 1,6% mai mic faţă de luna iulie 2011. Aceasta înseamnă că doar o cameră din cinci a fost ocupată, conform Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj. Unităţile de turism din Cluj, cu cel puţin zece locuri, le oferă turiştilor un număr de 4.132 camere, cu 9.193 paturi, arată Direcţia Regională de Statistică. Numărul turiştilor cazaţi în prima jumătate de an în Cluj a fost de 165.877, din care 35.402 de străini (21,3% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2011 numărul turiştilor străini a crescut cu 4,7%.

Cei mai mulţi turişti străini provin din Ungaria (6.266 turişti), Germania (5.024), Italia (4.284), Franţa (2.546) şi Marea Britanie (1.919).


Etichete
Comenteaza