Machete ale avioanelor lui Aurel Vlaicu şi fotografii inedite cu primul român în spaţiul cosmic FOTO

Machete ale avioanelor lui Aurel Vlaicu şi fotografii inedite cu primul român în spaţiul cosmic FOTO
Acestea pot fi văzute în cadrul unei expoziţii despre istoria aeronauticii din Transilvania care s-a deschis astăzi la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.

Aeroportul Cluj şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj organizează în aceste zile expoziţia "Istoria aeronauticii din Transilvania". Vernisajul acesteia a fost organizat cu prilejul "Zilei internaţionale a aviaţiei civile", sărbătorită în 7 decembrie, context în care s-a evocat sincronismul aeronauticii româneşti cu cea mondială.

Cuvântul de deschidere a expoziţiei a fost susţinut de David Ciceo, director general al Aeroportului Cluj, de Vákár István, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, de Laurenţiu Buzenchi, preşedintele ARPIA CLUJ, de Iosif Rus, preşedintele ARPIA România, de alţi reprezentanţi ai aviaţiei civile române.

Expoziţia reuneşte 400 de fotografii şi 26 de machete ale aeronavelor şi prezintă evoluţia aviaţiei pe plan naţional, cu prioritaţi mondiale, de la Conrad Haas, Traian Vuia, Hermann Oberth până la Dumitru Prunariu. „Această expoziţie se doreşte a fi nucleul viitorului Muzeu al Aeronauticii din Transilvania pe care vrem să-l construim şi care este o necesitate", a afirmat Buzenchi.

Ciceo a vorbit despre dezvoltarea din ultimii ani a instituţiei şi despre planurile pentru următorii ani. „Dezvoltarea aeroportului a fost posibilă datorită sprijinului CJ Cluj, în subordinea căruia funcţionăm, prin investiţiile importante făcute dar şi prin atragerea de noi companii străine. În acest an o să reuşim să ajungem la 1,5 milioane de pasageri.

Ne aşteptăm ca în urma destinaţiilor noi pe care le vom introduce până la sfârşitul anului şi anul următor, Dubai, Dublin, Berlin, Varşovia, Sheffield, Alicante, să avem o creştere spectaculoasă de trafic, iar în anul 2017 să atingem 2 milioane de pasageri pe aeroport", a declarat Ciceo.

Expoziţia poate fi vizitată până în 29 februarie 2016, în corpul de legatură dintre cele două terminale de pasageri ale aeroportului.

Comenteaza