Update Live Video Magistraţii din Cluj au ieşit iar în stradă. Aproape o lună de proteste pentru independența justiției

Magistraţii din Cluj au ieşit iar în stradă. Aproape o lună de proteste pentru independența justiției

Magistraţii protestează din nou împotriva ordonanțelor de urgență ce atacă independența justiției, vineri, 15 martie 2019, pe treptele Curții de Apel Cluj. 

Magistraţii protestatari consideră că, prin faptul că s-au abrogat o parte din dispoziţiile OUG, s-a făcut un pas important, însă totuşi au rămas prevederi care ar trebui, de asemenea, eliminate. "Nu înţelegem de ce nu s-au abrogat integral acele dispoziţii, să urmeze o procedură transparentă, anterior să fie realizată inclusiv o consultare reală a magistraţilor, pentru asigurarea unui cadru legislativ corect. Credem că protestul şi-a atins în mare parte obiectivul, dar trebuie continuat pentru ca să se abroge integral acele dispoziţii şi, în al doilea rând, pentru a atrage atenţia asupra modalităţii în care a fost reglementată secţia specială pentru magistraţi", a spus Mihai Ghica, judecător în cadrul secţiei penale a Judecătoriei Cluj-Napoca.

Protestelele continuă până la începutul lunii aprilie

Magistraţii au decis, vineri, continuarea protestelor, care presupun întreruperea, timp de o oră pe zi în cadrul şedinţelor de judecată, a activităţii, respectiv ieşirea, în fiecare zi de vineri, în faţa Palatului de Justiţie, pentru o jumătate de oră. Măsurile vor menţinute până pe 4 aprilie, când o delegaţie de 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi vor expune motivele protestului magistraţilor români. 

"Justitia pedepseste coruptia! Nu invers", scria pe una dintre pancartele aduse în faţa Curţii de Apel Cluj.  Magistraţii au fost întâmpinaţi cu aplauze de clujenii care s-au adunat în faţa instituţiei pentru a-i susţine. O femeie a adus portocale şi le-a împărţit protestatarilor. 

Aproape o lună de proteste la Cluj

Primul protest al magistraţilor clujeni a avut loc în data de 22 februarie, atunci când la Cluj-Napoa era aşteptat Minsitrul Justiţiei, Tudorel Toader. Acesta trebuia să participe la Ședința Adunării Generale a judecătorilor Curții de Apel Cluj (CAC), însă nu a mai venit. Atunci, cei 100 de magistraţi protestatari au anunţat că vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână, începând cu 25 februarie: "cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale). În 1 martie, 200 de magistraţi s-au întors pe treptele CAC, cu banderola alba pe braț. A fost cel mai mare protest din istoria justiţiei clujene. Li s-au alăturat câțiva avocați și profesori de drept. Au fost aplaudați de cetățeni. Magistraţii au decis atunci suspendarea totală a activităţii, zilnic, timp de o oră, începând cu 4 martie, şi purtatea de banderole albe, în semn de protest. Manifestațiile au fost reluate şi în 8 martie.

Comenteaza