Marcel Manea: „Observ că tot mai mulți cunoscuți se mută la Cluj"

Marcel Manea: „Observ că tot mai mulți cunoscuți se mută la Cluj"

Clujul atrage în comparație cu alte orașe din România, în special cu Capitala.

Marcel Manea: „Observ că tot mai mulți cunoscuți se mută la Cluj. Îi înțeleg. Ieri am așteptat 5 metrouri ca să pot urca într-unul mai liber. Era ora la care corporatiștii se întorceau de la muncă. Uniți ca peștii la conservă. Până la urmă, îi fain la Cluj?” 

Cluj Napoca se află într-o adevărată criză a forței de muncă. Peste 5.000 de locuri de muncă sunt diponibile, iar cea mai căutată profesie este cea de programator.

„Putem vorbi de o criză serioasă a forţei de muncă care afectează atât antreprenorii români, cât şi investitorii străini, indiferent de domeniul de activitate. Studiile recente privind ocuparea forţei de muncă demonstrează că România se confruntă cu diferenţe considerabile în funcţie de sex, vârstă şi nivelul de studii atins.

Dacă vom corobora toate acestea cu rata natalităţii şi cu migraţia forţei de muncă, rezultă o perspectivă sumbră pentru următorii ani. De aceea susţinem necesitatea adoptării a unor măsuri care să conducă la stoparea declinului demografic şi reducerea deficitului de forţă de muncă”, Cristina Chiriac, preşedinte Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a declarat pentru  Ziua de Cluj.

La Cluj va fi lansat, în 11 septembrie, un studiu privind ocuparea forţei de muncă din România în contextul Uniunii Europene, celor mai recente date fiind prezentate de Asociaţia de Analiză Decizională şi Strategică. Printre specialiștii care se vor pronunța în privința viitorului pieței muncii se numără manageri ai companiilor Hidroelectrica, EnergoBit, Romgaz, OMV Petrom, Electrica, KPMG, Eurolines.

Primăria Cluj a demarat lucrările la primul dintre cele trei șantiere cu care se încheie procesul de modernizare a străzilor și piețelor din nucleul istoric al orașului, proces început în 2005.

Dacă totul merge conform programării, în vara anului 2022 lucrările de reabilitare vor fi gata. La finalul celor trei șantiere, cu un cost cumulat de 99,3 milioane de lei, tot centrul istoric al Clujului va fi fost modernizat, după un concept unitar – același tip de pavaje, mobilier urban, spații verzi etc. Nucleul istoric al orașului se suprapune peste cetatea medievală, cu o suprafață de 45 de hectare, anunță G4Media.

Mircea Marian„Și-n timp ce doamna Firea aruncă milioane de euro pe publicitate – de fapt, șpagă către presa sărăcită și disperată – la Cluj, sub administrația lui Boc: `Faceliftul urban din centrul Clujului se încheie cu trei șantiere de 100 de milioane de lei. Eu nu vreau să fac statuie nici unui politician, nici lui Boc, nici altuia, dar bătaia de joc din București, sub Firea, e prea mare. Clujul e condus de primar de opoziție și nu stă să cerșească bani de la Guvern, pentru că a risipit aiurea resursele orașului. Acolo se întâmplă ceva, nu ca aici, unde se dau bani numai pentru tobe și trompete”.

Luni, 26 august, au început lucrările pe strada Regele Ferdinand, care a fost parțial închisă circulației. Artera este una dintre principalele străzi comerciale ale orașului, făcând legătura între culoarul Someșului și Piața Unirii.

Potrivit anunțului oficial, lucrările vor dura 11 luni. Proiectul prevede modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Tipografiei, Emile Zola și Sextil Pușcariu, precum și a scuarului din fața Prefecturii (pe strada Cuza Vodă).

Al doilea contract semnat vizează zona pieței Lucian Blaga și străzile Napoca, Petru Maior, Emil Isac și un tronson din Republicii. Și aici se introduc amenajările urbane de mai sus, iar suprafața carosabilă a întregii zone va scădea de la 12,1 mii de metri pătrați la 8,8 mii.

Al treilea și cel mai mare proiect a cărui finanțare este asigurată din fonduri europene este modernizarea străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente, respectiv Universității, Hermann Oberth, Emmanuelle de Martonne, Gaál Gabor, Kovács Dezső, Bolyai Janos și, foarte importantă, Iuliu Maniu.

sursa: cluj capitala

Comenteaza