News alert Marius Balo, profesorul clujean întemnițat în China, va fi transferat în România

Marius Balo, profesorul clujean întemnițat în China, va fi transferat în România

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că profesorul Marius Balo, care ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani de închisoare în China, urmează să fie transferat într-un penitenciar din România.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis Agerpres, Curtea de Apel Cluj a dispus marţi recunoaşterea pedepsei aplicate de instanţele chineze şi transferarea lui Marius Balo în România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani de închisoare.

Sursa citată precizează că hotărârea Curţii de Apel Cluj reprezintă acordul autorităţilor române la transferare.

"Conform atribuţiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentinţe, Ministerul Justiţiei va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiţiei al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate. În condiţiile prevăzute de lege, Ministerul Justiţiei va depune în continuare toate eforturile necesare pentru transferarea în România a cetăţeanului român Marius Balo în vederea continuării executării pedepsei privative de libertate", se arată în comunicat.

În 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secția penală și de minori a dispus recunoașterea hotărârii de condamnare pronunțate de Tribunalul Popular din Shanghai și scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China. De asemenea, Curtea de Apel a decis „transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România” și a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens.

Citește mai mult despre cazul lui Marius Balo aici: Clujean umilit, torturat și abandonat într-o închisoare din China/ Lucrează 12 ore pe zi pentru două linguri de orez

Comenteaza