Video Foto Marsul Femeii, la Cluj: "Stop violenţei în familie! Vrem educaţie sexuală în şcoli!

Marsul Femeii, la Cluj: "Stop violenţei în familie! Vrem educaţie sexuală în şcoli!
Marsul Femeii, la Cluj: "Stop violenţei în familie! Vrem educaţie sexuală în şcoli!
Marsul Femeii, la Cluj: "Stop violenţei în familie! Vrem educaţie sexuală în şcoli!

Aproximativ 150 de persoane au participat, duminică, la Cluj-Napoca, la o manifestare intitulată Marşul Femeii, solicitând măsuri de combatere a violenţei domestice şi a abuzului sexual, dar şi o educaţie corespunzătoare pentru elevi.

"Dorim ca statul să participe financiar, de la bugetul de stat, pentru susţinerea adăposturilor victimelor violenţei domestice şi să fie extins numărul lor. Vrem să existe proceduri clare de combatere a abuzului sexual, să fie luate măsuri împotriva abuzatorului, nu contra victimelor. De asemenea, luptăm pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli, să nu se reducă doar la biologie, ci să acopere mai multe aspecte. România este, totuşi, o ţară în care unul din patru copii este abuzat în mediul familial, iar cei mici trebuie să ştie când este ceva în neregulă. Educaţia sexuală în Europa începe de la cinci ani şi durează până la sfârşitul liceului", a spus una dintre organizatoare, Gabriela Nicolae.

Participanţii au mărşăluit prin zona centrală a oraşului şi au afişat înscrisuri cu mesaje precum "Bărbaţii de calitate sunt pentru egalitate", "Stop violenţei în familie", "Vrem educaţie sexuală în şcoli", "Bătaia nu e ruptă din rai".

Despre Marşul Femeii

Marşul Femeii este o inițiativă COMMA, în coaliție cu Asociația ATENA DELPHI și PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania.

"Dorim sa readucem în conştiința colectivă FEMEIA ca OM, cu ocazia lunii internaţionale a conştientizării asaltului sexual, în aprilie.

În România rolul femeii este prestabilit ca mamă, soție / parteneră, fiică sau soră. Dar noi ne dorim o societate în care femeia să fie percepută ca o ființă deplină, cu propriile sentimente, cu rațiune și aspirații, independent de rolul ei în familie.

Femeile au drepturi egale cu cele ale bărbaților doar dacă au posibilitatea reală de a beneficia de aceleași șanse și de a se identifica printr-un set de valori proprii, specifice lor.

Ne dorim de fapt o lume în care societatea patriarhală nu impune ce înseamnă să fii femeie sau cum se traduce a fi feminina. Ne dorim o societate în care FEMEIA este, pur și simplu, ceea ce își dorește. Duminica, 15 aprilie, vă invităm să mărșăluiți pentru drepturile femeilor din viața voastră și din societate și să participați la grupuri de discuție pe diverse teme precum inegalitatea de gen, hărțuirea sexuală, violenta domestica, șamd".

Comenteaza