Marşul LGBTQ, departe de centrul Clujului. Ce motive invocă Primăria. Organizatorii: " În 2019, marșul ClujPride va porni din zona centrală"

Marşul LGBTQ, departe de centrul Clujului. Ce motive invocă Primăria. Organizatorii: " În 2019, marșul ClujPride va porni din zona centrală"

A doua ediţie Pride din Cluj-Napoca este programată pentru luna iunie, însă comunitatea LGBTQ şi susţinătorii acesteia sunt nemulţumiţi de traseul aprobat de municipalitate, unul departe de centrul oraşului, spre deosebire Mitingul Normalității sau Marșul pentru Viață, evenimente organizate în Piaţa Unirii, punctul zero al Clujului.

Nemulţumiri legate de traseu. De ce nu lasă Primăria marşul prin centrul oraşului

"Dragă comunitate, așa cum v-am anunțat deja, marșul Cluj Pride 2018 va porni de la Sala Sporturilor Horia Demian, pe un traseu aprobat de Primăria Cluj-Napoca.

Vă întrebați, probabil, de ce marșul ClujPride nu pornește nici în acest an din centrul orașului, așa cum alte manifestații publice (ex. Mitingul Normalității, Marșul pentru Viață) s-au desfășurat în ultimele 12 luni.

Motivul, așa cum ni l-a transmis în scris Primăria Cluj Napoca în răspunsul la cererile depuse de noi pentru trasee în zona centrală este că “sunt programate lucrări și amenajări edilitare, în perioada menționată în adresele” noastre. Ulterior, în baza legii 60/1991 republicată, conform art. 8, alin. 2, Primăria Cluj-Napoca a propus, în schimb, traseul actual. [Toate traseele solicitate de noi pot fi vizualizate pe acest link: https://goo.gl/xyEbYi ].

Înțelegem și vă împărtășim nemulțumirea în ceea ce privește traseul actual, și dorim să vă asigurăm că decizia finală de a accepta acest traseu propus de Primăria Cluj-Napoca am luat-o doar pentru că ne-a permis să vă comunicăm din timp detaliile organizatorice, gândindu-ne că astfel vom reuși să fim prezenți în număr mai mare pentru a ne cere în stradă (printre altele) dreptul de a fi vizibili în spațiul public clujean. Înțelegem și faptul că unii dintre voi nu considerați necesară aprobarea din partea Primăriei Cluj-Napoca, ci doar înștiințarea acesteia, însă o altă parte din comunitate o consideră necesară, așa că în calitate de organizatori am încercat să găsim o cale de mijloc pentru a mări șansele de participare ale tuturor la acest marș.

Cu toate acestea, suntem conștienți că atât răbdarea noastră și probabil a voastră a atins un nivel sensibil, prin urmare dorim să ne luăm împreună cu voi un angajament public că în 2019 marșul ClujPride va porni din zona centrală, cu acordul Primăriei Cluj-Napoca sau doar cu notificarea acesteia, după cum o va cere situația.

Vă mulțumim pentru sprijin și sperăm ca acest mesaj să ne trezească pe cât mai mulți dintre noi pentru a participa la marș pe 23 iunie, ora 17, unde aveți libertatea să vă exprimați prin mesaje toate revendicările, nemulțumirile și solidaritatea cu comunitatea LGBTQ. Mai avem un drum lung de parcurs și fiecare pas e mai vizibil făcut împreună, sute de oameni!", transmit oganizatorii Pride Cluj 2018.

Amintim că prima ediţie a marşului LGBT din Cluj-Napoca, cea din 2017, a avut parte de incidente.

Actriţa teatrului independent Reactor - Oana Mardare, care purta un tricou alb cu mesajul #spunedrept şi care a participat la marşul comunităţii LGBT, s-a oprit şi la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat evenimentul.

Scandalul a pornit de la replica tinerei - "Am fost acolo, nu a fost obscen" - la discursul unui vorbitor la marşul normalităţii. De asemenea, tânăra a refuzat să se legitimeze, pe motiv că nu avea asupra ei buletinul, şi nu a dorit să părăsească mitingul spunând că vrea să asculte până la final discursurile. Din acest punct, lucrurile au degenerat. 

Comenteaza