Mechel impune condiţii statului ca să păstreze angajaţii pe care vrea să îi dea afară. Vezi care sunt acestea

Mechel impune condiţii statului ca să păstreze angajaţii pe care vrea să îi dea afară. Vezi care sunt acestea
Liderul de sindicat din Mechel Câmpia Turzii, societate de unde ar urma să plece în următoarele luni 800 de persoane, acuză că investiţiile în fabrică s-au făcut “fără cap” şi că unul dintre motivele pentru care angajaţii vor fi disponibilizaţi este şi faptul că Mechel a ajuns la un monopol în România, iar acest lucru s-a întors împotriva societăţii.

"Când au cumpărat şi restul combinatelor, la Târgovişte, la Oţelul Roşu, nu s-au gândit că vor ajunge la un monopol, iar acum se confruntă cu o criză de supraproducţie", a declarat liderul de sindicat Ioan Pascu.

El adaugă că investiţiile făcute de Mechel la Câmpia Turzii, în combinatul care se întinde pe 107 ha, s-au făcut "fără cap".

"E o suprafaţă mare, gestionată prost. În loc să fi mutat producţia pe 30 ha, iar restul să-l închirieze, au făcut investiţii la 2 km una de cealaltă şi materia primă trebuie transportată pe această distanţă", a mai spus Pascu. 

Sindicaliştii din Mechel s-au întâlnit în această dimineaţă pentru a discuta ce amendamente vor face la propunerea conducerii conducerii de disponibilizare colectivă. Pascu spune că, deşi lista celor care vor fi concediaţi nu a fost stabilită, documentul va putea fi redactat în aproximativ o săptămână-două.

Pascu adaugă că notificarea este una preliminară şi ar putea fi retrasă în orice moment de către Mechel, dar grupul siderurgic a impus condiţii statului român. Astfel, Mechel cere scutirea de plată a contribuţiilor sociale pentru cei ce vor fi trimişi în şomaj tehnic în următoarele luni. Vorbim despre 800 de persoane, toate cele afectate de disponibilizare, având în vedere că notificarea va deveni validă în trei luni, timp în care angajaţii în şomaj tehnic să fie plătiţi cu 75% din salariu.

Pascu spune că această idee este un bună pentru companiile în dificultate, cum este şi Mechel. "Ar fi un balon de oxigen, iar statul român ar avea de câştigat", a explicat liderul de sindicat, care lucrează în combinat încă din 1974.

În planul de restructurare al Mechel Câmpia Turzii este inclusă şi restructurarea masivă a mai multor secţii, dar şi închiderea uneia, cea de producţie de electrozi, unde lucrează 60 de persoane.

Şi alte secţii vor fi puternic restructurate, cum este trăgătoria de oţel, de unde ar urma să fie desfiinţate 169 de posturi.

Mechel Câmpia Turzii nu este singurul combinat din grup care urmează să fie restructurat, chiar daca este cel mai efectat. În ţară vor fi disponibilizate 1.300 de persoane.

Comenteaza