Medicament pentru bolnavii cu boli psihice dispărut de pe piaţă

Medicament pentru bolnavii cu boli psihice dispărut de pe piaţă
Pacienţii care au tulburări de personalitate nu mai găsesc în farmaciile din Cluj-Napoca medicamentul Liticarb necesar în tratament.

Medicii psihiatri clujeni confirmă lipsa medicamentului din farmacii şi susţin că acesta a dispărut de pe piaţa românească în urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, Elena A., o clujeancă în vârstă de 45 de ani, susţine că un medic specialist i-a prescris tratamentul cu Liticarb (carbonat de litiu -n.red.) fiului ei în vârstă de 17 ani. Mai mult, femeia a putut achiziţiona medicamentul din farmacii până în luna septembrie.

Liticarb este un medicament care se administrează în tratamentul bolilor psihice şi în cel al dependenţelor de droguri sau de alcool. "Anul trecut, chiar în septembrie, am găsit în farmaciile din oraş Liticarb. Copilul meu ia acest medicament şi funcţiona în medicaţia sa pentru problemele de personalitate şi tulburarile pe care le are. Era un medicament ieftin, îl luam de la farmacia Remedium. Acum nu există pe piaţă. Ni s-a spus că doar în Ungaria îl găsim şi nu se mai aduce", a declarat Elena A. Femeia susţine că pentru ca medicamentul să ajungă în România ar trebui să existe semnat un protocol cu Ministerul Sănătăţii. "Ni s-a mai precizat că este nevoie de un protocol cu Ministerul Sănătăţii. Nu înţelegem de ce, pentru astfel de medicamente pentru pacienţi din acestă sferă unde nu prea se asigură servicii de calitate în ţară, nu se face ceva măcar ca să-şi cumpere medicamente cu banii lor. Nu ni s-a prescris un înlocuitor, pentru că doar acesta ar avea efecte", s-a plâns Elena A.

Reporterii ZIUA de CLUJ au contactat mai multe farmacii pentru a afla dacă medicamentul se află pe stocuri. "A fost blocată furnizarea de anul trecut, iar medicii specialişti trebuie să depună dosarele la minister", ne-a declarat o angajată a farmaciei Remedium. Nici angajatele de la farmacia Catena din cartierul Gheorgheni nu erau mai la curent cu situaţia medicamentului. "Nu avem acest medicament", au spus farmacistele. Nici farmacia Speranţei Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj, nu are pe stoc medicamentul. "Nu este înregistrat la noi. Este un medicament cu probleme la care pacienţii trebuie să fie foarte atent urmăriţi. Am avut acest medicament în urmă cu zece ani când am deschis farmacia", a declarat Speranţa Iacob.

Profesorul universitar Ioana Micluţia, şefa Clinicii de Psihiatrie II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, susţine că medicamentul Liticarb a dispărut de pe piaţa românească în urmă cu mai mulţi ani. "De mult a fost scoasă orice formă de litiu din România. Medicamentul a fost scos din cauză că nu avea paternitatea în România şi era foarte ieftin. În locul lui se administrează alţi stabilizatori de dispoziţie", a explicat Micluţia. Ea a adăugat că în perioada în care medicamentul era administrat, medicii specialişti trebuiau să verifice concentraţia litiului prin intermediul unei aparaturi speciale. "Sunt puţini pacienţii care sunt pe litiu şi ei îşi procură medicamentul din alte ţări. Liticarb este carbonat de litiu care se prepară în Ungaria. Nu se mai găseşte de cinci ani în România", a declarat şi profesorul universitar Doina Cosman, şeful Clinicii de Psihiatrie III din cadrul SCJU Cluj.

Liticarb nu există în nomenclatorul medicamentelor

"Liticarb nu este în nomenclatorul medicamentelor până nu vine un solicitant să depună cerere de autorizare. Probabil că fostul deţinător al acestei autorizaţii nu şi-a mai prelungit autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului", a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţioanale a Medicamentului.

 

Comenteaza