Medicinista cu cea mai mare notă la rezidenţiat este voluntar al SMURD VIDEO

Medicinista cu cea mai mare notă la rezidenţiat este voluntar al SMURD VIDEO
ZIUA de CLUJ a discutat cu câţiva dintre absolvenţii de medicină care au obţinut cele mai mari medii la examenul de rezidenţiat.

Mediciniştii clujeni au aflat, duminică, care sunt specializările pe care se vor forma în următorii ani ca urmare a calificativelor obţinute la examenul de rezidenţiat. La Cluj, în fruntea tututor mediciniştilor prin prisma punctajului obţinut la concurs, s-a situat Diana Todea, o tânăra care, pe lângă cursurile şi laboratoarele grele de la Facultatea de Medicină, şi-a găsit timp pentru a face voluntariat în cadrul Serviciului Mobil pentru Urgenţă, Reanimare şi Descarcere (SMURD).

Diana Todea a muncit intens pentru a obţine 930 de puncte la rezidenţiat, cea mai mare notă obţinută de mediciniştii care au susţinut concursul la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu". "Am început să învăţ din luna iulie, de după festivitate, şi am tras tare. Am mers acasă, la Gherla, şi am învătat toată vara, nu am avut deloc vacanţă", a declarat Diana Todea, care este acum rezident în cardiologie la Institutul Inimii "Nicolae Stăncioiu.

Tânăra nu a ştiut de la începutul facultăţii pe ce specialitate vrea îşi continue studiile. "Toţi studenţii în anul întâi vor să devină chirurgi. Eu am avut şi etapa de "urgentistă". De la sfârşitul anului patru am fost paramedic voluntar la SMURD şi am avut multe cazuri de cardio. Atunci mi-am dat seama că cardiologia este cea mai frumoasă specialitate, că este salvatoare de vieţi. Chiar poţi salva viaţa unui om care suferă un infarct şi să îl ajuţi să treacă peste acest moment", a povestit Diana. Ea a aflat despre faptul că SMURD are nevoie de voluntari de la alţi colegi. "Am ştiut că la SMURD ai posibilitatea să înveţi, să descoperi cât de importante sunt două-trei minute la un caz. La SMURD ai posibilitatea să lucrezi în echipă pentru că sunt trei voluntari, medicul şi şoferul. SMURD-ul a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat", a povestit tânărul medic.

Diana Todea nu exclude posibilitatea de pleca în străinătate. "Nu exclud posibilitatea de a pleca cu o bursă în străinătate, dar am vrut să am locul meu aici, să încep să lucrez aici pentru că se pot face lucruri foarte bune dacă eşti puternic. Lucrând la SMURD am ajuns şi la Institutul Inimii şi am văzut că au un colectiv foarte frumos şi îmi doresc să rămân acolo", a povestit Diana Todea. Pasiunea pentru medicină a fost moştenită, în cazul ei, de la părinţi. "Clar mi-aş dori să merg undeva cu bursă, dar nu ştiu unde mă va duce viitorul. Oricum, nota pe care am obţinut-o le-o dedic părinţilor mei. Ei sunt medici de familie şi i-am avut ca model, ei mereu au încercat să facă mai multe, fac ecografe pacienţilor, EKG-uri şi sunt respectaţi", a mărturisit tânăra.

În top zece al mediciniştilor cu cele mai mari note la rezidenţiat s-a situate şi Ioana Bolbos, acum rezidentă în gastroenterologie. "Am început să învăţ încă din vară şi mi-am repetat materia de vreo nouă ori spre deosebire de alţi colegi care nu s-au bazat pe materie ci pe grile. A fost un risc pe care mi l-am asumat. Am tot repetat materia şi a fost bine", este de părere Ioana Bolbos. Ea a participat, în timpul facultăţii, la mai multe activităţi extraşcolare. "Îmi doresc ca în viitor să am parte de un îndrumător care să fie interesat să mă înveţe", a mărturisit Ioana, aşteptările sale de la medicul care o va coordona în anii de rezidenţiat. Medicinista şi-ar dori să plece în străinătate temporar ca "să fure meserie". "Mă gândesc să plec în străinătate, dar nu ştiu dacă definitiv. Aş pleca temporar ca să învăţ şi de la medicii străini pentru că ei se bazează foarte mult pe partea practică. Vreau să văd cum ar fi acolo comparativ cu ţara noastră ca să nu regret vreodată", a precizat Ioana Bolbos.

 

 

Comenteaza