Medicul din Cluj, care şi-a publicat salariul pe Facebook, criticat că face propagandă PSD: "Nu sunt simpatizant, corupția roade din temelii acest sistem"

Medicul din Cluj, care şi-a publicat salariul pe Facebook, criticat că face propagandă PSD: "Nu sunt simpatizant, corupția roade din temelii acest sistem"

Chirurgul clujean Anca Mureșan, care şi-a postat pe Facebook fluturaşul de salariu, arătând că a ajuns la un venit de 2.400 de euro lunar, a fost acuzat că face propagandă pentru PSD. Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, a distribuit postarea şi a susţinut că medicii câştigă 3.600 de euro.

 

“Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu + 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 RON. Ținând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6.065 Ron, nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat. Este un pas înainte, sunt încă multe de făcut și corectat, însă nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”, a precizat Anca Mureșan.

Postarea medicului a devenit virală şi mulţi internauţi au acuzat-o de propagandă PSD. Olguţa Vasilescu a distribuit postarea şi a scris următorul mesaj: „Alţi fluturaşi de salarizare, din Sănătate! După cum observaţi, salariile brute sunt peste 3.600 euro, iar în cele mai multe cazuri, la medici, vorbim de peste 3.000 euro net! Ca să terminam odată cu minciuna că medicii ies în stradă pentru că au fost minţiţi şi le scad salariile! NICIUN MEDIC DIN ROMÂNIA NU ARE VREO SCĂDERE SALARIALĂ! Dimpotrivă! În ultimele foto aveţi, spre comparaţie, cât a fost salariul în februarie şi cât a crescut în martie.”  

 

Anca Mureşan a revenit cu o postare în care precizează că nu este simpatizat PSD şi că salariul ei nu este 3.600 de euro, aşa cum se laudă ministrul muncii. "Pentru că postarea mea cu fluturașul de salariu naște fel și fel de păreri, dacă mai contează și vă interesează vreau să transmit câteva clarificări: nu sunt simpatizant PSD... nu am fost și nu mă preocupă acest aspect. 

Prin postarea mea am dorit doar să risipesc haosul creat cu aceste măriri salariale atat de mult trâmbițate. Am fost mințiți de PSD prin faptul că aceste măriri nu sunt așa cum s-a promis, salariul meu nu este de 3.600 de euro, de asemenea sunt colegi care nu au beneficiat de creșteri, ci de scăderi salariale, s-au promis spitale, dar nu le construiește nimeni... corupția roade din temelii acest sistem de prea multă vreme, nepermis de multă... 

Medicii au fost umiliți zeci de ani prin salariile jenante pe care le-au primit, drepturile lor au fost încălcate adeseori și frica a dominat totul... Nu pot vorbi în numele nimănui, pot spune doar că acum atât am primit eu, un medic care nu ia șpagă și pentru care această mărire contează.

Poate este iluzorie, poate în câteva luni nu vor mai fi bani de salarii sau euro va crește atât de mult încât nici nu vom mai simți aceste creșteri. Sunt multe inechități salariale apărute odată cu aplicarea acestei legi, așa încât cred că bătălia trebuie continuată.

Sistemul sanitar românesc trebuie restructurat și reformat... nu trebuie să inventăm roata, avem destule modele în jurul nostru, trebuie doar să existe dorință. E nevoie stringentă de infrastructură în sănătate, e nevoie de medici onești, bine pregătiți și respectați...

E nevoie de societatea civilă care să ne susțină, oamenii care să înțeleagă cu adevărat importanța și locul medicului în societate. Sunt încă multe de făcut, dar din păcate sunt prea numeroși cei care se lamentează doar pe FB, așteptând ca doar unii să acționeze... iar atunci când o fac... încep cârcotelile.  Nu e ușor, nu e deloc confortabil, dar mi-am asumat aceast lucru și merg înainte", a punctat medicul clujean. 

Deputatul Emanuel Ungureanu spune că este mai bine ca veniturile medicilor să se dubleze decât ca ei să ia mită.

“Anca Mureșan este medic chirurg la Clinica Chirurgie 3 din Cluj-Napoca și nu ia șpagă. Salariul ei s-a dublat și este de 2.111 de euro, conform cursului Băncii Naționale a României. Nu este mult dacă ne raportăm la salariul unui medic din Ungaria, însă este un venit decent. Din păcate, sunt foarte mari discrepanțele în sistemul de salarizare și multe inechități. Ar fi remarcabil ca cei mulțumiți de măririle salariale să se solidarizeze cu cei care sunt nemulțumiți de pierderile unor colegi. Medicul Anca Mureșan face acest lucru”, subliniază Ungureanu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că salariile medicilor și asistenților cresc în martie cu procente cuprinse între 70 și 172%, față de nivelul din  ianuarie, potrivit legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice.

Comenteaza