Mesaje de susţinere pentru Tribuna şi critici vizavi de banii cheltuiţi pentru Loreen, la deschiderea TIFF 2013

Mesaje de susţinere pentru Tribuna şi critici vizavi de banii cheltuiţi pentru Loreen, la deschiderea TIFF 2013
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania a fost inaugurată vineri seară în Piaţa Unirii. Directorul festivalului a manifestat susţinerea TIFF pentru jurnaliştii de la revista culturală clujeană Tribuna, aflaţi în conflict cu managerul publicaţiei şi a îndemnat la cheltuirea mai atentă a banilor pentru cultură, cu aluzie la cei 37.000 de euro plătiţi de municipalitate pentru concertul susţinut de Loreen la Zilele Clujului.

Urmăriţi mai jos relatarea, în format livetext, de la ceremonia de deschidere a ediţiei din acest an a festivalului.

21:19 Începe ceremonia de deschidere. Tudor Giurgiu a urcat pe scenă. "Prima realizare este că am oprit ploaia. Nu am vrut să ne mutăm la cinema sau la Casa de Cultură pentru că filmele se savurează în aer liber şi vă mulţumim pentru efortul pe care îl faceţi pentru a fi alături de noi", le-a transmis oamenilor prezenţi în Piaţa Unirii directorul festivalului.

La intrare s-a format coadă la închiriat pături: acestea pot fi închiriate de spectatori, pe durata galei de deschidere şi a proiecţiei, pe baza buletinului, respectiv prin achitarea unei garanţii de 20 de lei,

 

21:23 Giurgiu prezintă câţiva din invitaţii speciali ai evenimentului. De asemenea a mulţumit unor sponsori care sprijină în premieră festivalul sau revin alături de TIFF.

21:25 Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a precizat înainte de ceremonia de deschidere, într-o declaraţie de presă, că este o "ediţie de criză", fiind pentru prima dată când TIFF resimte criza financiară: "Au scăzut consistent finanţările, atât publice cât şi private. Vedeta de anul acesta sunt filmele, de asemnea vor fi zilnic concerte şi de asemenea petreceri. E o amplă socializare, acesta e spiritul TIFF-ului, nu dorim să fim un festival cu <morgă>, care să delimiteze oamenii într-un careu", a menţionat Chirilov.

21:35 Pe ecranul din Piaţa Unirii au rulat imagini de la ediţia TIFF de anul trecut, respectiv de la proiectele festivalului în alte oraşe din ţară.

21:35 Pe scenă a urcat Mihai Chirilov, care dă câteva detalii despre festival. El reia ideea "vedetele din acest an de la TIFF sunt filmele" şi le mulţumeşte actriţei Luminiţa Gheorghiu, protagonista campaniei de imagine a festivalului din acest an, respectiv regizorului Cristi Puiu, care a gândit spoturile din cadrul campaniei.

21:39 Chirilov a precizat că este o ediţie TIFF de criză, echipa implicată în organizare fiind nevoită să renunţe la "anumite procente din salariu".

21.40 Directorul artistic al TIFF a anunţat că săptămâna viitoare în cadrul festivalului va fi lansată, pe DVD, integrala filmelor lui Lucian Pintilie, care a primit în trecut premiul de excelenţă în cadrul TIFF şi care va reveni anul acesta în cadrul evenimentului.

21:45 Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a oferit detalii despre programele organizate în weekend, în cadrul TIFF, la castelul de la Bonţida. El a specificat că 200 de copii romi vor fi iniţiaţi în educaţie cinematografică.

21:50 La intrarea în Piaţa Unirii pe scaunele unde va putea fi urmărit filmul din această seară spectatorii au găsit bileţele cu întrebarea: "ce culoare are Clujul?". Tudor Giurgiu a citit câteva răspunsuri, iar ulterior pe ecvranul din Piaţă au rulat clipuri cu răspunsuri oferite pe stradă de diferiţi clujeni. Directorul TIFF a anunţat că la începutul lunii august va avea loc un festival, "Colors of Cluj".

21:52 Pe scenă urcă primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. "Clujul devine un oraş al festivalurilor, un lucru bun în perspectiva proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului, în 2015 şi de ce nu Cluj Capitală Culturală Europeană în 2021", a punctat edilul. El a arătat că Tudor Giurgiu i-a vorbit la începutul anului de festivalul de vară, "Colors of Cluj" şi a îmbrăţişat ideea de la început.

După Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uiorenu, a urcat pe scenă şi a rostit câteva cuvinte. Uioreanu a vorbit despre experienţa de consilier local, în 2001, când TIFF s-a aflat la prima ediţie.

22:06 Pe ecran a apărut genericul "TIFF îi susţine pe jurnaliştii revistei Tribuna". Giurgiu a specificat că nu este normal ca jurnaliştilor de la publicaţia amintită să li se pretindă măsuri restrictive exagerate, precum bilete de învoire, scrise, la ieşirea din redacţie. Directorul festivalului l-a îndemnat pe preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu să se implice în rezolvarea situaţiei de la revista culturală Tribuna, pentru că "ne facem de râs".

"Ne dorim să fim capitală culturală europeană, dar asistăm neputincioşi la distrugerea unui simbol cultural din Cluj", a precizat Giurgiu.

Directorul TIFF a menţionat, pe de altă parte, că nu este normal să fie cheltuiţi 37.000 de euro aproape 4% din bugetul festivalului, pentru un show de o jumătate al unei cântăreţe  (referire la concertul susţinut de câştigătoarea Eurovision-ului din 2012, Loreen, la Zilele Clujului) şi a îndemnat autorităţile să spirijine festivaluri noi şi să gândească mai bine modul şi direcţiile în care investesc banii în domeniul cultural.

UPDATE 22:15 A început proiecţia filmului "Amanţii pasageri", de Pedro Almodovar.

UPDATE 2 Reprezentanţii TIFF au anunţat că la gala de deschidere au participat peste 1.600 de spectatori.

Vezi aici cum a fost deschiderea de anul trecut a festivalului

Comenteaza