Update Video MIG-uri deasupra Clujului. Focuri de armă şi militari coborâţi din elicopter în lacul din Parcul Central

MIG-uri deasupra Clujului. Focuri de armă şi militari coborâţi din elicopter în lacul din Parcul Central

Un exerciţiu demonstrativ inedit a avut loc, luni, în zona lacului și a casinoului din Parcul Central din Cluj-Napoca, cu ocazia  aniversării „Zilei Forțelor Terestre Române”.

Acesta a fost organizat de cercetașii Regimentul 317 ISR Vlădeasa, cu sprijinul mijloacelor tehnice aeriene ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și în cooperare cu militari din Brigada 6 Operații Speciale Mihai Viteazul. În scenariul exercițiului: inserția echipei de atac, realizarea sprijinului de foc, anihilarea santinelelor de către echipa de siguranță, capturarea liderului și exfiltrarea forțelor.

Comandantul Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Claudiu Rotaru, a declarat, luni, că acţiunea de la sol a fost sprijinită din aer de o celulă de elicoptere IAR – 330 de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii care a avut misiunea de a nimici inamicul.

„Am executat un exerciţiu tip pentru structurile de cercetare, de capturare a unui lider inamic. A constat în desfăşurarea mai multor elemente, cum ar fi inserţia echipei de siguranţă şi a celei de atac şi captură cu un elicopter IAR – 330 Puma – Socat, din care militarii au coborât în rapel deasupra lacului Chios din Parcul Mare, după care a urmat asaltul obiectivului şi capturarea liderului inamic, aflat într-o bază militară. Retragerea a avut loc cu o barcă pneumatică aflată tot pe lac. Acţiunea de la sol a fost sprijinită din aer de o celulă de elicoptere IAR – 330 de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii care a avut misiunea de a nimici inamicul”, a spus Rotaru.

În cadrul programului de marcare a Zilei Forţelor Terestre, în Parcul Mare din Cluj-Napoca a mai avut loc o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente militare - transportoare amfibii blindate TAB B-33 Zimbru, TAB C-79, TAB 77; aruncătoare calibru 82 mm şi 120 mm, aruncătoare de grenade, maşini de luptă din dotarea forţelor antiaeriene, tunuri obuziere, armament uşor de infanterie şi pentru forţe de operaţii speciale, echipamente de comunicaţii şi informatică, de geniu, de alipinism şi paraşutism; autovehicule de recuperare-evacuare şi autotractoare.

La manifestare au asistat, printre alţii, comandatul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Ovidiu Pop, prefectul Aurel Cherecheş, primarul Emil Boc.

Evenimentul „Ziua Porților Deschise” se înscrie în seria de manifestări dedicate aniversării „Zilei Forțelor Terestre Române” care se celebrează, anual, în data de 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, recunoscut ca patron spiritual și ocrotitor.

Pentru că în acest an, Ziua Forțelor Terestre Române se circumscrie evenimentelor dedicate marcării Centenarului Marii Uniri, la nivelul garnizoanei Cluj-Napoca s-a luat decizia ca activitățile festive să se desfășoare într-un cadru mai larg în care grupul-țintă să fie reprezentat de membrii cei mai mici - ca vârstă - ai comunității clujene.

Comenteaza