Mii de muncitori români pleacă zilnic în Germania la muncă pentru că au nevoie de bani. ”Acasă nu avem unde să lucrăm”

Mii de muncitori români pleacă zilnic în Germania la muncă pentru că au nevoie de bani. ”Acasă nu avem unde să lucrăm”
| Foto: stiridetimisoara.ro

De pe aeroporturile din România sunt zboruri zilnice spre Germania. Muncitorii români abia aşteaptă să înceapă să câştige bani. Pe lângă sparanghel, românii mai culeg zmeură, flori, căpşuni şi hamei.

Când meseria ta e mai bine plătită în străinătate, nici teama de coronavirus nu te poate opri să pleci. O demonstrează muncitorii români care pleacă zilnic de pe aeroporturile din ţară pentru că au nevoie de bani. 

O femeie spune că pleacă „la flori şi la zmeură. Am fost cinci ani acolo şi mie îmi place. Se plăteşte bine şi condiţiile sunt bune. Acasă nu avem unde să lucrăm şi e musai să mergem.”

Altă româncă povesteşte că „este al cincilea an, la flori şi zmeură. Alegem să ne întoarcem pentru că sunt condiţii bune şi un salariu bun. Stăm două trei luni şi ne întoarcem. Ma ajută că îmi ajut eu copiii.”

La Cluj au fost programate astăzi patru zboruri. Zilele următoare sunt programate noi curse şi de pe aeroporturile din Iasi, Timişoara şi Sibiu. Singurul lor scop este să aducă bani acasă. 

„De ce cultivă nemţii atât de mult sparanghel?  Habar n-am, nu ştiu. Nu i-am întrebat niciodată, nu a fost treaba mea. Nu am idee nici cu cât se vinde acolo” spune un bărbat. 

Numai în Germania merg anual la muncă în agricultură aproximativ 300.000 de muncitori străini, în special români şi polonezi. Autoriţăţile de la noi au anunţat deja că până la finalul lunii aprilie peste 80.000 de români vor pleca din ţară cu acest scop, scrie Mediafax.

Comenteaza