Mii de petarde vândute ilegal în Mărăşti au fost confiscate

Mii de petarde vândute ilegal în Mărăşti au fost confiscate
Un bărbat de 38 de ani care vindea zeci de cutii de petarde ilegal, în faţa Pieţei Mărăşti, are dosar penal după ce a fost prins de poliţişti.

 

Bărbatul oferea spre vânzare în faţa Pieţei Mărăşti un număr de 15 cutii petarde a câte 60 de bucăţi, fără a deţine autorizaţie în acest sens. În plus, în urma verificărilor poliţiştii au stabilit că bărbatul a depozitat într-o societate comercială din apropiere alte 67 cutii petarde a câte 60 de bucăţi, care urmau a fi oferite spre vânzare. Cele peste 6.100 de petarde au fost confiscate.

Poliţiştii avertizează că persoanelor fizice le sunt interzise confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele II - IV, precum şi a artificiilor din categoria pocnitorilor. De asemenea, confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul sau orice altă operaţiune cu articole pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.
Este interzis şi comerţul ambulant, stradal sau la tarabă al articolelor pirotehnice de orice fel, dar şi achiziţionarea, deţinerea si folosirea tuturor categoriilor de petarde, pocnitori, indiferent de clasa din care fac parte.

Singurele articole pirotehnice care pot fi achiziţionate şi folosite de către cetăţeni în tot timpul anului sunt cele din clasa I : steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle şi minisori.
Referitor la persoanele juridice, acestea pot folosi articole pirotehnice din clasele II - IV numai dacă sunt autorizate să execute jocuri de artificii.

Activităţile poliţiştilor în acest domeniu vor continua până la sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi vor viza  controlul asupra distribuitorilor, pentru interzicerea comercializării articolelor pirotehnice, cu excepţia celor acceptate potrivit prevederilor legale, efectuarea de verificări la agenţii economici care comercializează astfel de articole, supravegherea locurilor unde se organizează focuri de artificii, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale privind condiţiile ce trebuie întrunite de locurile respective pentru evitarea incendiilor sau a altor pericole.

"Avertizăm cetăţenii că Poliţia va continua impunerea legii cu fermitate în ceea ce priveşte comerţul ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestor articole, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică", arată IPJ Cluj.

 

Etichete
Comenteaza