O rețea de escroci a făcut mii de victime pe OLX. Metoda folosită pentru a fura banii de pe carduri

O rețea de escroci a făcut mii de victime pe OLX. Metoda folosită pentru a fura banii de pe carduri

OLX a înregistrat în jur de opt mii de sesizări din decembrie până în prezent şi a închis peste 3700 de site-uri clonă. Acum colaborează cu poliţia în 130 de anchete, în care clienţii au rămas fără sume importante de bani. 

O reţea de escroci a făcut până acum mii de victime printr-o metodă pe cât de simplă pe atât de ingenioasă. Indivizii se dau drept clienţi OLX interesaţi şi le cer oamenilor datele de identificare ale cardurilor, chipurile, ca să le vireze banii. Este momentul în care vânzătorii în loc să-şi primească suma cerută rămân fără economiile din cont. ″Inspectorul Pro″⁣, vă învăţa cum să vă feriţi de înşelăciune.

Infractorii cibernetici se dau drept cumpărători. Iau legătura cu cel care a publicat anunţul de vânzare pe OLX şi pun tot felul de întrebări despre produs. Mută discuţia de pe mesageria site-ului pe whatsapp sau prin sms, scăpând astfel de mecanismele de control ale platformei.

Un bărbat din Galaţi, unul dintre păţiţi, a scos la vânzare, cu şase sute de lei, un stabilizator de imagine. Presupusul cumpărător i-a confirmat că vrea produsul, după care i-a propus ca livrarea să fie făcută printr-un serviciu de transport care ar aparţine OLX.

“Mi-a dat nişte printuri prin care spunea că poate să îmi trimită direct banii şi eu să pun ulterior produsul prin colet, am zis ok şi la un moment dat mi-a da un link prin care mi-a spus că acolo trebuie să intru, să pun datele cardului ca apoi să primesc banii pe card”.

Gabriel a completat numărul cardului, dată de expirare dar şi codul de siguranţă de trei cifre de pe spate. A renunţat însă la tranzacţie în ultimul moment când individul care trebuia să-i vireze banii i-a cerut să aibă pe card o sumă minimă de cinci sute de lei. Asta este, de altfel, una dintre pretenţiile escrocilor. Le cer victimelor să aibă în cont o sumă minimă – chipurile pentru verificarea cardului.

Aida Ionescu, Şef de operaţiuni OLX: “Asta este cea mai recentă variaţiune a schemei pe care am identificat-o. nu este niciun motiv pentru care cineva v-ar întreba câţi bani aveţi pe card”.

Pentru a fi cât mai convigatori, trimit chiar şi o copie după o carte de identitate, care bineînţeles este falsă. Linkul de plată te duce către o pagină care clonează site-ul oficial OLX sau al unei firme de curierat. Este momentul în care are loc phishingul, acel fenomen prin care infractorii pescuiesc datele de card ale utilizatorilor.

Aida Ionescu: ”Şi fraudatorii şi-au rafinat metoda semnificativ. Dacă acum câteva luni vorbeau agramat şi inconsecvent acum discuţiile sunt cât se poate de fluide şi naturale. Însemnele brandului nostru sunt copiate, sunt foarte reuşite din punct de vedere vizual”.

Acum, pe site, există şi un instrument prin care clienţii pot verifica dacă linkul pe care îl primesc este real sau au de-a face cu o tentativă de fraudă.

Ţineţi cont că datele de pe cardul bancar sunt folosite pentru a face o plată şi nu pentru a încasa bani. Nu veţi primi niciodată mesaje cu cod de autorizare dacă trebuie să primiţi vreo sumă de bani.

Pe acest site, nu se pot face plăți decât pentru anunţuri sau pentru promovarea lor. Nu este nicio modalitate prin care se pot face plăți online pentru produsele scoase la vânzare. Există într-adevăr un serviciu de livrare prin curier dar plata se face cu bani gheaţă, la poştă sau la sediile firmei de curierat.

Dacă aţi căzut în această capcană, cereţi băncii să blocheze cardul. Iar dacă aţi rămas fără bani, depuneţi o plângere la Poliţie. De altfel, anchetatorii au confirmat că de anul trecut şi până în prezent, numărul fraudelor online a crescut îngrijorător. Nu ne-au putut preciza însă câte infracţiuni au fost înregistrate şi cât de mare este prejudiciul, au transmis stirileprotv. 

Comenteaza