Mineritul, sărbătorit în Apuseni

Mineritul, sărbătorit în Apuseni
Peste 1.000 de localnici din comuna Roşia Montană au avut parte duminică, pe stadionul din localitate, de o paradă populară, de expoziţii de unelte miniere şi de concerte folk.
O paradă a costumelor populare, expoziţii de unelte folosite pentru minerit, concerte de muzică populară şi folk, dar şi reconstituirea unei lupte între daci şi romani din urmă cu aproape 2.000 de ani a însemnat pentru locuitorii comunei Roşia Montană “Ziua minerului”.

“Festivalul comunităţilor miniere şi al tradiţiilor minereşti”, organizat de primăria din localitate şi de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), s-a bucurat de succes în rândul locuitorilor. “Am organizat o festivitate a tradiţiilor minereşti din toate zonele unde se practica mineritul. Din păcate, această tradiţie este pierdută, iar în momentul de faţă, în România nu se mai face minerit. Noi sperăm ca, odată cu proiectul nostru, să redeschidem drumul către o industrie minieră care a adus prosperitate şi care va aduce prosperitate şi dezvoltare pentru toate aceste comunităţi”, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC. Primarul Eugen Furdui susţine că evenimentul a fost organizat pentru a păstra vie tradiţia mineritului în rândul locuitorilor. “De zeci de ani, la Roşia Montană se sărbătorea în ultima duminică din august «Ziua minerilor», a acelor oameni care coborau în adâncuri, în pământ, pentru a scoate aurul greu”, a precizat Furdui.

Oamenii din Roşia Montană şi-au amintit că “Ziua Minerului” a fost sărbătorită prin muzică şi voie bună ani de-a rândul de minerii din localitate. “În urmă cu zeci de ani, încă de dimineaţa, maşinile întreprinderii miniere începeau să aducă oamenii la spectacolele care se organizau în cinstea lor. Şefii întreprinderii şi primarul ţineau câte o cuvântare, iar apoi oamenii ascultau muzică populară”, şi-a adus aminte Nicolae Furdui, de 70 ani. O altă localnică - Valeria Stănescu, de 72 ani, din satul Gura Roşie - a descris cum veneau îmbrăcaţi minerii la sărbătoare. “Unii veneau direct din mină şi aveau o lampă deasupra căştii de protecţie. Mai aveau şi lămpi cu carbit. Tatăl meu venea pe jos câte 4-5 km de la mină”, şi-a amintit aceasta.

Sătenii au asistat ieri la o paradă a costumelor populare din localităţile Roşia Montană, Abrud, Almaşul Mare, Brad, Baia de Arieş, Bucium, Câmpeni, Lupşa, Ocna Mureş, Popeşti Bihor, Turda şi Zlatna. În cadrul evenimentului au fost expuse şi vechi unelte de minerit cum ar fi hurca - un dispozitiv din lemn format dintr-o scândură pe care se aşezau petece de lână pentru a filtra aurul. Sătenii au asistat la o demonstraţie de lupte între daci şi romani realizată de asociaţia clujeană Terra Dacica Aeterna, iar seara au participat la un concert folk susţinut de artiştii Dinu Olăraşu, Zoia Alecu, Ducu Bertzi şi Nicu Alifantis.

Comenteaza