Ministerul Sănătăţii vrea să crească numărul donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală

Ministerul Sănătăţii vrea să crească numărul donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală
Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT) speră să crească numărul donatorilor de organe din România.

Astfel, Minsterul Sănătăţii intenţionează, printr-un proiect de ordin desemnarea unor medici responsabili cu identificarea şi declararea potenţialilor donatori de organe sau de ţesuturi de la donatori în moarte cerebrală în 20 de spitale din ţară.

„Ordinul este în perioada de discuţii publice şi de propuneri. Noutatea pe care o introduce ordinul se referă la poziţiile de medic responsabil cu identificarea posibililor donatori de organe şi ţesuturi aflaţi în moarte cerebrală. Acest medic e responsabil de identificarea pacienţilor şi de managementul lor astfel încât să poată deveni donatori viabili", a declarat Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă. Acesta a participat ieri, la o discuţie cu consiliul ANT despre posibilităţile de a creşte numărul donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală în România. „România are efectiv opt coordonatori de transplant în Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Oradea, Iaşi, Timişoara şi Craiova. Comparativ cu noi, în Spania există 400 de coordonatori de transplant", a declarat medicul Dan Luscalov, directorul ANT.

Reprezentanţii ANT speră ca prin ordinul Ministerului Sănătăţii, numărul donatorilor de organe să crească la 400 pe an. „Noi avem 3,5 donatori la un milion de locuitori, în timp ce în Spania există 35 de donatori la un milion de locuitori", a explicat Dan Luscalov. La rândul lui, medicul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant, a explicat situaţia persoanelor aflate pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi. „Avem 3.600 pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi. Anul acesta am avut 105 transplanturi de rinichi la Cluj, dar centrele de transplant renal din ţară ar putea să ducă o activitate de trei- patru ori mai mare. Din acest motiv este un element benefic înfiinţarea posturilor de medic responsabil cu identificarea donatorilor", a spus Lucan. Conform lui, între 38 şi46% dintre pacienţii care au nevoie de un transplant renal mor în primul an de când au fost puşi pe lista de aşteptare.

 

Comenteaza