Ministrul Sănătăţii: Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi construit pe tot anul 2012, nu se va baza pe rectificări

Ministrul Sănătăţii: Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi construit pe tot anul 2012, nu se va baza pe rectificări
Bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2012 va fi construit pe tot anul şi nu se va baza pe rectificări, a declarat, miercuri, ministrul Ritli Ladislau, după ce a participat la Forumul Român de Sănătate, organizat de MEDIAFAX şi CNAS.

Întrebat dacă bugetul pentru anul viitor va fi construit pe tot anul sau se va baza, ca şi până acum, pe rectificări, Ritli a spus că va fi construit pe tot anul.

El a arătat că anul viitor probabil nu se vor face rectificări, fiind an electoral.

Liderii coaliţiei au convenit, miercuri, ca proiectul de buget pentru 2012 să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare, probabil într-o şedinţă specială, mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, fiind nemulţumiţi de fondurile repartizate, în timp ce membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, reclamă fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, proiectul de buget ar urma să fie aprobat de Guvern la finele săptămânii viitoare, pe 25 noiembrie, şi să fie trimis Parlamentului la 28 noiembrie.

"În coaliţie există la acest moment mari nemulţumiri legate de repartizarea fondurilor, în principal din partea miniştrilor UDMR, astfel că discuţia trebuie reluată pornind de la fiecare minister în parte", au arătat sursele.

În forma actuală, proiectul de buget pentru anul viitor prevede tăieri de fonduri pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu alocările din acest an, şi bugete mai mari pentru Sănătătate, Apărare, Administraţia Prezidenţială, instituţii din sistemul juridic, servicii de informaţii.

Surse oficiale au declarat recent pentru MEDIAFAX că Guvernul va opera până la finele lunii noiembrie o rectificare bugetară negativă, prin care va tăia din alocări la majoritatea instituţiilor, Ministerul Sănătăţii fiind printre puţinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.

Rectificarea bugetară, a doua din acest an, va fi una negativă, deoarece totalul încasărilor este sub nivelul prognozat, iar creşterea economică susţinută de producţia din agricultură nu a adus şi venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat şi caracterizat de evaziune fiscală ridicată.

O resursă importantă pe care se bazează Guvernul sunt însă economiile consemnate la bugetul de şomaj, rezultate dintr-un număr mai scăzut de şomeri faţă de cel preconizat. Toate aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate în principal pentru acoperirea lipsei de încasări şi plata unei părţi din arieratele sistemului de sănătate.

Premierul Emil Boc a afirmat, marţi seara, că rectificarea bugetară va fi efectuată în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare, cu suplimentări de fonduri la ministerele Sănătăţii, Culturii şi la instituţiile care se ocupă de derularea unor investiţii în infrastructură.

 

Etichete
Comenteaza