Moţii strâng rândurile la Crucea Iancului! Mii de persoane sunt așteptate să participe la tradiționala sărbătoare din Mărișel

Moţii strâng rândurile la Crucea Iancului! Mii de persoane sunt așteptate să participe la tradiționala sărbătoare din Mărișel

Mii de persoane, moți și turiști din țară și străinătate, sunt așteptate duminică, la sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, zona Fântânele, comuna Mărișel.

Sărbătoarea Populară de la Crucea Iancului se desfăşoară încă din anul 1850, în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848, care prin sacrificul lor au oprit trupele imperiale trimise să reprime mişcarea revoluţionară.

Cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, se desfăşoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.

Activitățile vor debuta la ora 11:00, când va fi săvârșită o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului”, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori, dar și de discursurile oficialităților locale și județene. Apoi, de la ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, miile de moți dar și alți iubitori de cântec și tradiții vor asista la un spectacol folcloric, susţinut de artişti şi ansambluri folclorice de renume.

Vor evolua: Mariana și Adriana Anghel, Adrian Neamțu – taragot, Ciprian și Mihaela Istrate, Răzvan Roșu, Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Alexandru Pop, Florian Roșan, Grigore Sâmboan, Mihai Mariș – taragot, Livia Maria Danciu Hetea, Dana Purcel, Lavinia Mariș, și Anicuța Roșu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Totodată, în scenă vor prezenta cântece și jocuri tradiționale: Nicolae Badiu – taragot, Emanuel Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” – Mărișel, Grupul tradițional „Mărișana” –Mărișel și elevii Școlii „Pelaghia Roșu” – Mărișel: Ana Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Denisa Giurgiu, Ioana Budae, Andra Mariș, Marisa Bîlc, Adela Purcel și Ioana Toader.

Prezentarea evenimentului va fi realizată de Adriana Irimieș și Grigore Sâmboan.

Crucea Iancului de la Mărișel a fost ridicată inițial din lemn, în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Ulterior, a fost înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial crucea a fost demontată, iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră. În jurul acestei troiţe se adună moţii an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Avram Iancu.

Comenteaza