MOTIVARE ARESTARE BICA: Mituitorii lui Bica au evitat avionul, trenul şi viramentul bancar

MOTIVARE ARESTARE BICA: Mituitorii lui Bica au evitat avionul, trenul şi viramentul bancar
Motivarea hotărârii de arestare preventivă a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Bica, arată cum Aspazia Droniuc şi avocatul Bogdan Aldea, învinuiţi de dare de mită, au căutat varianta optimă pentru a aduce de la Bucureşti banii de mită. Bica este acuzat că a primit 10.000 de euro de la Droniuc pentru a-i facilita obţinerea unui contract de mentenanţă la stadionul Cluj Arena.




Extras din motivarea Curţii de Apel Cluj: "Probele şi indiciile temeinice care fac rezonabilă presupunerea că inculpatul Bica Radu Vasile a comis infracţiunea de luare de mită sunt următoarele: declaraţiile învinuitei D.A. care a arătat că inculpatul, în cursul lunii octombrie 2011 a acceptat oferta acesteia privind remiterea sumei de 25.000 euro pentru ca, în virtutea funcţiei pe care o ocupă, să-i furnizeze informaţii esenţiale pentru câştigarea licitaţiei vizate"

Procurorii anticorupţie şi-au susţinut cererea de arestare prin convorbiri telefonice între învinuiţi:

"Cele susţinute de învinuita D.A. în această fază a urmăririi penale, sunt probate cu conţinutul convorbirilor telefonice interceptate şi ataşate dosarului de unde rezultă că, după ce inculpatul a acceptat primirea sumei de 25.000 euro, la data de 26 octombrie 2011, chiar la solicitarea inculpatului Bica Radu, învinuita Droniuc Aspazia i-a făcut o vizită la biroul său de la Consiliul Judeţean Cluj. După părăsirea biroului vicepreşedintelui CJ Cluj, D.A. l-a contactat telefonic pe învinuitul Aldea Bogdan.- avocat în Baroul Bucureşti, căruia i-a făcut cunoscut faptul că, „ i-a fost cerut acum urgent de către inculpat 10.000 şi că restul de 10-15.000 urmează să-i dea ulterior". 

Anchetaorii susţin că Droniuc nu avea banii de mită, astfel că avocatul s-a oferit să-i dea el.

"În momentul în care învinuita Droniuc i-a făcut cunoscut interlocutorului că nu are de unde să facă rost de bani în scurt timp, învinuitul Aldea s-a oferit să-i pună el la dispoziţie.
După acest contact, învinuita Droniuc l-a sunat din nou pe inculpatul Bica, căruia i-a confirmat că vineri 28 octombrie 2011 va trece pe la el pe la birou, ca să îi ducă „asigurările". Inculpatul i-a replicat că nu se află în localitate vineri, părăsind municipiul Cluj-Napoca încă de joi 27 octombrie 2011, de la ora 14.00"
În acest context, Droniuc i-ar fi cerut urgent banii avocatului. Procurorii au arătat metoda prin care au fost transmişi banii de la Bucureşti la Cluj:
"Legăturile susţinute şi apropiate dintre învinuiţii Droniuc şi Aldea au relevat faptul că ambii au încercat să găsească varianta optimă şi sigură ca banii să ajungă la Droniuc, în condiţiile în care avocatul Aldea domiciliază în Bucureşti iar banii îi aparţineau acestuia. Relevant în speţă, este faptul că în discuţiile dintre Droniuc şi Aldea au fost excluse variantele de deplasare în vederea predării banilor, cu avionul, din motive de securitate, avocatul Aldea precizând că la controlul din aeroport se face scanare cu raze, iar banii vor fi depistaţi, cu trenul nu se impune din motive de durată mare în timp şi nesiguranţă iar prin virament bancar exista posibilitatea să se sesizeze Oficiul de Prevenire şi Combatere a spălării banilor.
Dosarul de urmărire penală arată că "învinuiţii au convenit ca Droniuc Aspazia şi soţul acesteia Droniuc Radu să se deplaseze în aceeaşi după-masă de miercuri 26 octombrie 2011, la Bucureşti pentru a se întâlni cu Aldea Bogdan în vederea preluării banilor, urmărind totodată să se întoarcă în timp util în Cluj pentru a se întâlni cu inculpatul Bica Radu până la data comunicată de el că se află în Cluj-Napoca"

Comenteaza